Proglašeno stanje ugrožene sigurnosti opskrbljivanja električnom energijom u FBiH

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije donijela Odluku kojom se proglašava stanje ugrožene sigurnosti opskrbljivanja električnom energijom za 2024. godinu, uslijed ekstremnog porasta cijena i nedovoljne ponude električne energije na tržištu.

Vlada Federacije BiH će, u stanju ugrožene sigurnosti opskrbljivanja, propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbljivanja električnom energijom.

Kako je navedeno u obrazloženju, donošenjem današnje odluke stvara se pravna osnova da Vlada Federacije BiH postupi u skladu sa odredbama Zakona o električnoj energiji FBiH, odnosno u stanju ugrožene sigurnosti opskrbljivanja, može uvesti posebne mjere kojima će propisati način i uvjete za formiranje i kontrolu cijena opskrbljivanja električnom energijom.

Naime, prema analizi JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo, u skladu sa trenutnim tržišnim uvjetima, prosječna cijena tržišnog opskrbljivanja električnom energijom za 2024. godinu bi iznosila 141,53 eura/MWh, tj. prosječno povećanje bi bilo u iznosu od 87 posto.

Bez primjene bilo kakvog vida ograničavanja cijena opskrbljivanja električnom energijom, preko 96 posto trenutnih kupaca električne energije na koje su se primjenjivane dosadašnje odluke o ograničavanju cijena, imalo bi povećanje cijene opskrbljivanja električnom energijom preko 60 posto.

S obzirom na to i današnja Odluka ima za cilj zaštititi kupce koji se električnom energijom opskrbljuju u okviru usluge tržišnog opskrbljivanja od ekstremnog povećanja cijena.

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviti će se u Službenim novinama Federacije BiH i sredstvima javnog informiranja, izvijestila je Vlada FBiH.

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

9 komentara

 • Boli nas ku… kolika je cijena na špekulativnom tržištu. Mi izvozimo el energiju znači da je imamo viška. Energetske proizvodne pogone smo nasljedili tako da nemamo kredite za njih. Problem samo mogu biti dvije stvari prekomjeran broj zaposlenih (politički) u svim elektroprivredama i što se sporo grade novi proizvidni pogoni. U nas bi dizanje cijene el enegije gospodarstvu i stavniništvu radi cijena na tržištu bilo ravno tome da zemlje izviznice nafte naplaćuji svojim građanima i gospodarstvima gorivo kao ovi nama a nisu u njih par maraka tank goriva.

  • 1000% si u pravu ali bojim se da idu ka tome recimo Selmo Cikotić sad radi vjetro park na Rostovu snage 50MW volio bi da neko tog ratnog zločinca upita porijeklo novca jer je to cca 50 miliona eura ili ako mu banka daje kredit šta taj zločinac ima založiti da bi dobio taj iznos sve u svemu ovo je sve lov u.mutnom kao i sve u ovom protektorat.

 • Đubrad uhljebnicka puni vas uredi ko mrava..a nemate 10 električara na terenu.Place vam troduplo veće nego ljudima u UNO I Poreznoj.Koliko ljudi ste primili u zadnjih godinu dana,čija su to djeca i iz koje partije .Tito je za vas bio pič.n dim..sram vas bilo.

 • El energija kod nas treba biti džaba kao nafta u Arabiji mi svoje elektrane nismo gradili džabe ih dobili sve ostalo je pljačka umjesto da iskoristimo priliku što imamo povoljniju energiju i da dovedemo ulagače da otvore proizvodne pogone ovdje sebi pred kućom mi bi dizali cijene energije da se spase bespotrebne tisuće zaposlenih u elektroprivredama i elektroprijenosima a sve potrebne stručne stvari za iste rade privatne firme i izvlače novac iz elektroprivreda.

 • Ja došao platit struju 18.11.vratiše me ko papka ..cere se i kikoću,veli mi neki ,pajdo danas je dan firme ne radimo.Halooooo,dan firme.Zamislite dan Čistoće,dan Vodovoda,dan Kominga,dan socijalnog..dan trafike ,dan javnog klozeta?
  Oni su potpuno poludili,odnarodili se.pogledajte im place,visinu toplog obroka,božićnice ,ne bi da imaju svoju banku.Nemaju banku ali imaju partiju, imaju krimose imaju ljubavnike,trebe..stanove..
  Treba motke i nalupat vas i istjerat sve na cestu samo dirnete li u cijenu struje.Može, ali da je pojeftinite m…. vam j….

  • A tek kad prijavljuješ kvar ili kad nestane struje pa nazoveš onaj broj kakvi likovi ti se jave pa to ne zna pričat i nekulturni.Ko takve zapošljava?

 • Samo montera u EP malo
  Od bosanske Posavine do Neuma nema ih 200 koji održavaju dalekovode u 33 poslovnice
  Najmlađi 35 godina
  Prosjek 55 god Nece se imati ko popet na dalekovodi stup za 5 godina
  Sramota za firmu

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.