“Profesionalni žalitelji” ciljano obaraju tendere u BiH

Ured za razmatranje žalbi BiH tijekom 2023. godine zaprimio je 4.038 žalbi u procesima javnih nabavki.

“Profesionalni žalitelji” konstantno obaraju tendere, a ciljevi su im različiti, od ucjena, reketarenja, zaustavljanja projekata, naplaćivanja odvjetničke takse i slično.

Uvidom u evidenciju koja se vodi po žalbama utvrđeno je da je nekoliko ponuđača, kako i navodite, podnijelo veliki broj žalbi, o čemu ćemo detaljnije pisati u izvještaju o radu koji je trenutno u pripremi.

Unapređenjem postojećih zakonskih rješenja, odnosno izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, bi se, prema našem mišljenju, moglo utjecati na smanjenje broja izjavljenih žalbi, rečeno je iz Ureda za razmatranje žalbi BiH za “Avaz”.

U skladu sa svojim nadležnostima, Ured je tijekom 2023. godine izrekao pravne posljedice, tako što je 1.087 žalbi uvažio, 441 odbio, 59 obustavio, a 2.097 žalbi odbacio. Također, 46 žalbi proslijeđeno je na nadležno postupanje.

Na taj način neposredno su sankcionirane nepravilne radnje žalitelja ili ugovornog organa, istaknuto je iz Ureda za razmatranje žalbi.

Problem “profesionalnih žalitelja”: Ulaganje žalbi na tendere postao biznis

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

2 komentara

  • Jedan od razloga zašto je Kina uspješna je i nedozvoljavanje ovakvih zloćudnih aktivnosti. Previše slobode često i nije dobro. Zato se u zemljama kao što je Kina sve radi brže, jeftinije i efikasnije.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.