Pročitajte koje tri diplome donose najveće plaće u BiH

Prema posljednjim istraživanjima portala Posao.ba i Plata.ba, koja su provedena na području tržišta rada, u Bosni i Hercegovini najvišu zaradu mogu donijeti diplome elektrotehničkog, ekonomskog i farmaceutskog fakulteta.

Softver inženjeri s magisterijem plaćeni su mjesečno u prosjeku 1.800 KM dok su oni s bachelor diplomom plaćeni 1.560 KM. IT projekt menadžeri i IT specijalisti plaćeni su 1.750 KM, dok IT menadžer zaradi prosječno oko 1.700 KM, a IT projekt menadžer 1.900 KM.

Osobe koje završe ekonomski fakultet imaju priliku dobro zarađivati u budućnosti, ali s ovim fakultetom je teže pronaći posao, sudeći prema podacima Zavoda za zapošljavanje.

Diploma farmaceutskog fakulteta može donijeti mjesečna primanja od 2.600 KM, što je zarada menadžera farmaceutskih proizvoda, dok farmaceut prosječno prima oko 1.300 KM mjesečno.

Arhitektura i građevina donose manje plaćene poslove. Međutim, ova analiza uključuje prosječne plaće u BiH, što ne znači da specifične pozicije nisu više plaćene u zavisnosti od regije, godina radnog iskustva, industrije.

(Radio Sarajevo)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.