Pročitajte imena ministara u Milanovićevoj Vladi!

Dnevnik Nove TV prvi doznaje da će novi ministar pravosuđa biti odvjetnik Orsat Miljanić, a ministar branitelja Predrag Matić Fred, koji je trenutačno savjetnik u Uredu predsjednika Ive Josipovića.

Prvo ćemo proći po strani gdje je Zoran Milanović, najmlađi hrvatski premijer. Njegov prvi suradnik je Radimir Čačić i bit će ministar gospodarstva i investicija. Druga potpredsjednica Vlade je Milanka Opačić i bit će zadužena za socijalnu politiku i mlade. Branko Grčić, jedan od najboljih hrvatskih stručnjaka za regionalni razvoj preuzima to ministarstvo i europske fondove. Neven Mimica nakon osam godina se vraća u Vladu, ovoga puta kao potpredsjednik i čini se kao strateg Zorana Milanovića.

Slavko Linić vraća se u Banske dvore, ali ne kao potpredsjednik, već kao ministar financija. Vesna Pusić preuzima hrvatsku diplomaciju, dok se Ranko Ostojić vraća u MUP, ali ne kao ravnatelj policije nego ministar. Arsen Bauk je jedan od najmlađih ministara u hrvatskoj povijesti te bi kao informatičar trebao reformirati državnu upravu. Ante Kotromanović dobio je ulogu ministra obrane te će surađivati i sa predsjednikom Vlade i Republike. Predsjednik Republike izgubio je jednog savjetnika jer će Predrag Matić postati ministar branitelja. Ovo je bila važna strana gdje su predsjednik i potpredsjednici Vlade.

No, niti druga strana nije ništa manje važna. Ovdje sjede ljudi koji imaju financijski najteže resore. Zlatko Komadina napušta Primorsko-goransku županiju i preuzima tzv. Kalmetino mega-ministarstvo. Rajko Ostojić preuzima zdravstvo dok socijalnu skrb ostavlja Milanki Opačić. Goran Maras postaje ministar obrta i malog poduzetništva, slično ministarstvo je imala i Račanova Vlada. Mirela Holy se vraća u ministarstvo zaštite okoliša gdje je bila glasnogovornica, a sada postaje ministrica. Ivan Vrdoljak napušta savez sa HDSSB-om u Osijeku i preuzima narodnjački resor ministarstvo graditeljstva.

Treći Ostojić, Veljko Ostojić, bio je pomoćnik ministra u Račanovoj Vladi, a sada postaje ministar turizma. Andreja Zlatar vodila je kulturu Zagreba, a sada će voditi državnu kulturu te se nakon desetljeća i pol i Vesne Girardi Jurkić vraća žena u ministarstvo kulture. Željko Jovanović neće se baviti korupcijom jer će biti ministar obrazovanja. Ministar Jakovina iz Brodsko-posavske županije preuzima ministarstvo poljoprivrede. Prvi put u povijesti HDZ ili HSS neće kontrolirati ministarstvo poljorpivrede. Mirando Mrsić dobiva novo ministarstvo rada i mirovina. Prava zvijezda bi mogao biti Orsat Miljanić, novi ministar pravosuđa. On je bio Račanov časnik za vezu s haškim sudom.

Još jedna zanimljivi funkcija koja je više-manje jasna a to je predsjednik Sabora, odnosno drugi čovjek Sabora. Boris Šprem bi trebao preuzeti tu dužnost. Zanimljivo, Boris Šprem 1990. Luki Bebiću je bio stručni suradnik, a sada će od njega preuzeti mjesto šefa Sabora.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.