Pročitajte činjenice o BiH koje je objavila američka CIA

Američka Središnja obavještajna agencija (CIA – Central Intelligence Agency) na svojim službenim stranicama objavila je sve činjenice prikupljene o BiH u čak 10 segmenata pod radnim nazivom “BiH Factbook” (knjiga činjenica), piše Večernji list.

Ove činjenice i statistički podaci svrstani su u čak 10 kategorija, od upoznavanja s općim činjenicama i zemljopisnim značajkama, preko vlasti i gospodarstva, pa sve do ustroja vojske, energetskih potencijala i prijevoza.

Komunikacijske mreže

Kad je riječ o prijevozu i vezama, oni su u ovom izvješću svrstani u dvije otvorene kategorije. Iz kategorije veze razvidno je kako u BiH skoro svatko ima po jedan mobitel, dok je broj korisnika fiksne telefonije oko 850.000, ali taj trend je u padu prema svim pokazateljima.

U zemlji postoje tri javna TV operatera te također čak 33 televizijske kuće, što je impozantan broj na zemlju bh. rasprostranjenosti. Što se tiče radiopostaja, njih 16 posluje na FM, 8 na AM i samo jedna na SW valovima. Dakle, ukupan broj od 25 radiopostaja govori o jednom zadovoljavajućem trendu, ali je jako zanimljivo napraviti usporedbu s brojem TV kuća.

Pristup internetu u BiH ima oko 2,6 milijuna stanovnika, ili izraženo u postocima čak 67,5%, i trend je trenutačno u svijetu koji pretpostavlja daljnji rast broja korisnika i pružatelja internet-usluga.

Transport

Što se tiče prijevoznih potencijala i infrastrukture, tu situacija i nije baš tako sjajna. Prema ovom izvješću, BiH ima 22.926 km cesta, od čega je 19,426 km asfaltirano, dok je neasfaltirano čak 3500 km cesta. To nas smješta na ne baš zavidno 102. mjesto u svijetu u toj kategoriji. Ako se uzme u obzir i da su postojeće ceste nerijetko u očajnom stanju uz minimalna ili gotovo nikakva održavanja, onda je potpuno jasno da je to jedan od slabijih segmenata bh. društva.

Kod željeznica je stanje još gore. Trenutačno BiH ima samo 965 km željezničkih tračnica, od čega je nešto više od pola – 565 elektrificirano. To je itekako problem ako se ima u vidu kako se dobar dio industrijskog transporta u razvijenim zemljama obavlja upravo željeznicama. Zanimljivo je kako u BiH postoje čak 24 zračne luke, ali ih je samo 7 s asfaltiranim poletno-sletnim stazama. Također, ima i 6 registriranih heliodroma, piše Večernji list.

Plinovoda ima samo 147 km, a cijevi za naftu minimalnih 9 kilometara. Što se plovnosti rijeka i vodenih puteva tiče, jedino je rijeka Sava na sjevernoj granici BiH prema Hrvatskoj u plovnom stanju, ali i taj se transport obavlja uz izvjesne limite i ograničenja ako se želi putovati tim dijelom rijeke.

Luke i terminali u BiH postoje u Gradiški, Brodu, Šamcu, Brčkom te Orašju. Ali je činjenica kako se u tim lukama i terminalima ne obavlja neki značajan transport.

(www.jabuka.tv)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.