Pročelje Kosače krase slova izlivena od mostarskoga aluminija

Pod nadzorom mostarskoga akademskog kipara Dalibora Dale Nikolića, danas se otpočelo s postavljanjem novih, aluminijskih slova na pročelje Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, kojima su zamijenjena postojeća oštećena kamena slova.

Ukupno 41 slovo, koje ispisuje ime slavnoga hercega Stjepana Kosače, vladara Humske zemlje, i to na dva pisma – latinici i povijesnoj hrvatskoj ćirilici (bosančici ili arvatici), izliveno je i izrezano u Ljevaonici Aluminija d.d. Mostar, s utrošenih ukupno 300 kg vrhunskoga metala.

Na poticaj ravnateljstva HDHS Kosače, a uz suglasnost Aluminijeve Uprave, Nikolić je izradio replike slova i, uz pomoć Aluminijevih stručnjaka, dovršio kalupe od posebne građe koja podnosi visoke temperature u procesu lijevanja.

Zadržan je postojeći font, kojim je i izvorno postignut željeni dojam, a aluminij je, kao materijal, cijeloj priči tekućega uređenja cjelokupnoga izvanjskog Kosačina prostora dao jednu novu dimenziju, kojom je Hercegovački div udario trajni pečat svojoj neraskidivoj svezi sa zajednicom iz koje je potekao, prenosi Herzegovina.in.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.