Problemi s trbuhom nakon blagdana – što (ne) jesti?

Za Uskrs ste pretjerali s hranom i alkoholom? Muka vam je od pomisli na šunku, kuhana jaja, mesa ili kolača? Uz to imate i bolove u trbuhu, napuhnuti ste i imate refluks?

Niste usamljeni. Nakon blagdanskih prežeravanja, mnoge ljude muči isti problem, a portal jabuka.tv vam donosi nekoliko namirnica koje svi imate u kući a mogu vam pomoći da smirite uzburkani želudac.

Nevjerovatno, ali jedan od najboljih lijekova je čaša vode. Neka voda ne bude prehladna i svakako nemojte leći nakon što ju popijete. I nemojte piti vodu neposredno nakon ili prije obroka. Suzdržite se od hrane neko vrijeme a potom popijte čašu vode. Neće vam opteretiti želudac, a pomoći će da se organizam „pročisti“ od silne masnoće i šećera kojima ste ga opteretili.

Još jedna korisna stvar su biljni čajevi bez kofeina (kofein može izazvati kiselinu). Kamilica je kod nas omiljeni izbor jer djeluje protuupalno iako će bilo koji biljni čaj biti od koristi.

Nemasna juha će također biti dobra za vas. Hidrirat će vas, a neće vam pasti teško na želudac.

Ako uz bolove u trbuhu imate i proljev i/ili povraćanje, banane su dobar izbor. Zaštititi će vaš organizam od dehidracije,a sadrže i dovoljno šećera da vašem iscrpljenom organizmu daju i malo energije.

banane_jabukatv

U tom slučaju je je dobra i riža. Naravno, ne s masnim i slatkim dodacima. Jednostavna riža kuhana u blago posoljenoj vodi. To svakako nije najukusnija svar koju ste ikad probali, ali će vam pomoći da se uzburkani želudac vrati u „normalu“.
Poznato je i da su krekeri i prepečenac dobri u slučajevima povraćanja i proljeva.

U širokom luku izbjegavajte masnu i tešku hranu. Šetnja na zraku će vam koristiti, a kad dođu sljedeći praznici, pokušajte se obuzdati i biti umjereniji u konzumaciji hrane i alkohola.

(www.jabuka.tv)

Klikni OVDJE i posjeti naš novi kutak LIFE

1 komentar

Komentiraj: