Problemi na planinama u BiH: Turisti otkazuju rezervacije za Novu godinu

Bosanskohercegovački skijaški centri će, prema najavljenim prognozama, novu godinu dočekati u proljetnom ruhu bez snježnog pokrivača, što se već negativno odražava na zimsku skijašku sezonu.

Iz bh. skijaških centara Bjelašnice, Vlašića i Jahorine kažu da su smještajni kapaciteti za novogodišnju noć popunjeni, ali da turisti otkazuju rezervacije nakon 3. siječnja.

Rukovoditelj marketinga u Županijskom javnom poduzeću ZOI ’84 Aldin Smajkan kazao je za Fenu da zimska sezona ne smije propasti te da u drugoj polovini siječnja očekuju pogodnije vremenske uvjete za pravljenje snijega i skijanje.

Topovi se ne mogu koristiti, jer su temperature u plusu, a očekuje se da će nakon Nove godine biti i do 10 stupnjeva na planinama, što je karakteristično za proljeće. Ali nadamo se promjeni, kazao je.

Smajkan dodaje da su smještajni kapaciteti, koji su ove godine značajno prošireni, popunjeni, ali da veliki broj turista otkazuje dolazak na Bjelašnicu.

Glasnogovornica Turističke zajednice Srednjobosanske županije Aldijana Dizdar kazala je da je sve spremno za zimsku sezonu, ali da neobične vremenske prilike za ovo doba godine sasvim sigurno nepovoljno djeluju na sve turističke djelatnike, jer uspješnost zimske turističke sezone svakako ovisi prije svega o dovoljnim količinama prirodnog snijega.

Ipak su se, dodala je, u nedostatku snijega potrudili da na neki način, nizom različitih sadržaja na planini dodatno poprave trenutnu situaciju.

Uz otvorenje zimske turističke sezone svi smještajni kapaciteti su bili popunjeni. Na Vlašiću na svakom koraku trenutno vlada predivna praznična atmosfera, a proslava novogodišnje noći će biti kruna sadržaja ove zime. Ove godine u organizaciji Turističke zajednice uz podršku Vlade SBŽ i općine Travnik, kao i hotelijera sa područja Vlašića, bit će organiziran javni doček i proslava Nove godine, kazala je.

Tvrdi da su svi smještajni hotelski kapaciteti su popunjeni i rezervirani još početkom prosinca, te je bez obzira na nedostatak snježnih padalina, Vlašić veoma atraktivna zimska destinacija.

Vlašić nema problema sa popunjenošću smještajnih kapaciteta kada je u pitanju novogodišnji praznik, ali zapravo problem može nastati već od 3. siječnja ukoliko ne bude snijega kada vrlo vjerojatno može doći do brojnijih otkazivanja rezervacija, kazala je.

Izvjesno je, smatra ona, da ova ski sezona neće biti rekordna po broju posjeta, ali bi pomoglo skijalištima i spasila bi se zimska sezona ukoliko bi uskoro snijeg pao.

Nažalost, protiv prirode ne možemo i upravo svjedočimo tome, ali se nadamo da će uskoro bijele pahulje prekriti planinske predjele i da će konačno doći prava zima na sve naše ski centre, zaključila je Dizdar.

Iz Olimpijskog centra Jahorina kažu da je skijašima dostupan poligon Poljice, a da je gondola Poljice dostupna za panoramsku vožnju.

U skladu sa trenutnim vremenskim prognozama i pojavom temperaturne inverzije tijekom koje se bilježe niže temperature zraka u gradu nego na planini adekvatna i sigurna priprema skijaških staza neće biti moguća do 10. siječnja, osim ako se meteorološki uvjeti ne promijene, rekli su.

Ističu da su ski staze uređene, žičare remontirane te da su jezera za umjetno osnježavanje u potpunosti napunjena vodom. Pojašnjavaju da je za adekvatno funkcioniranje sustava osnježavanje neophodno da kombinirana temperatura zraka bude -3 stupnja Celzija ili niža. Iz Centra kažu da za ovu zimsku sezonu vlada veliko zanimanje za Jahorinom.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.