Problemi na dionici Počitelj – Zvirovići: Novi penali zbog probijenih rokova

Baš kao i u slučaju mosta Počitelj, zbog probijanja rokova JP Autoceste FBiH će aktivirati mehanizam naplate penala i za samu trasu autoceste od početne stacionaže do mosta Počitelj i od te građevine do petlje Zvirovići.

Riječ je o LOT-u 1 ugovora o izgradnji poddionice Počitelj – Zvirovići potpisanog 20. lipnja 2019. godine, dok je most Počitelj označen kao LOT 2, piše Avaz.

Rok za izgradnju LOT-a 1, prema ugovoru, bio je 24 mjeseca, a za LOT 2, za koji su “Autoceste FBiH” još u siječnju pokrenule proceduru naplate ugovorne kazne, 30 mjeseci.

Iz “Autocesta FBiH” za Avaz su kazali da su određena kašnjenja na radovima koji su vezani za LOT 1 posljedica iznimno nepovoljne geologije, što se posebno odnosi na dionicu od mosta Počitelj do tunela Počitelj, a što se ugovorno tretira kao opravdano kašnjenje.

Međutim, izvođač “China State Construction Engineering Corporation Limited” je, naveli su, podnio dodatne zahtjeve za produženje roka koji su trenutačno u fazi pregleda od nadzora.

Nakon što nadzor dostavi mišljenje Autoceste FBiH će ponovno analizirati svoja ugovorna prava po pitanju naplate penala i o tome donijeti odluku.

Prema onome što je trenutačno izvjesno, sva kašnjenja neće biti opravdana, pa će mehanizam naplate penala i na ovom ugovoru biti aktiviran i obračunati penali u skladu s ugovorom – kazali su iz Autocesta FBiH.

Iz Autocesta FBiH su napomenuli da su za oba ugovora o izgradnji dionice Počitelj – Zvirovići značajno produženi rokovi u odnosu na ugovorene upravo zbog svih okolnosti koje su bile opravdane i već su uvrštene u dodatno vrijeme kada se zbog navedenog nisu obračunavali penali.

Oba ugovora su produžena za maksimalno opravdano vrijeme te će za oba ugovora biti primijenjene ugovorne obveze naplate penala za štete nastale kao izravna posljedica kašnjenja – kazali su iz Autocesta FBiH.

(www.jabuka.tv | Foto: JP Autoceste FBiH)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.