Prkose i najvećoj zimi: Mini maćuhice

Mini maćuhice nisu poznate samo po svojim očaravajućim cvjetovima, već i ljekovitim svojstvima kojima pomažu kod mnogih zdravstvenih problema.

Mini maćuhice posebno su otporne zahvaljujući čemu podnose i najniže zimske temperature. Donosimo vam savjete o sadnji, uzgoju i održavanju minijaturne verzije popularnih maćuhica.

Mini maćuhica (lat. Viola cornuta) minijaturna je verzija maćuhica, popularnog cvijeća na našem području. Iako izvorno potječu iz Sjeverne Amerike, danas možemo pronaći gotovo na svakom koraku. Mini maćuhice posebna su vrsta maćuhica, a sve se češće koriste za uređenje vrtova, terasa i balkona, piše RTL.hr.

Mini maćuhice traju dulje od običnih maćuhica, otpornije su i bolje podnose niske temperature.

Zahvaljujući otpornosti, nije ih potrebno dodatno zaštititi kada nastupe zimski dani. Cvatu od ožujka do rujna, neovisno o vremenskim uvjetima. Mini maćuhice posebne su po nešto sitnijim cvjetovima tamnoplave i ljubičaste boje.

Cvjetovi mogu biti i u drugim bojama kao što je žuta, narančasta ili crvena, no mnogo rjeđe. Najčešće se sade u kombinaciji s ostalim ukrasnim cvijećem poput tulipana, narcisa i sličnih biljaka.

Što se tiče samog uzgoja i održavanja, mini maćuhice nisu nimalo zahtjevne. Uspijevat će na svakoj vrsti tla, važno je jedino da zemlja u kojoj se sade ne bude prevlažna. U tom slučaju može doći do truljenja korijena te propadanja biljke. Maćuhicama jedino smetaju visoke temperature.

Mogu se saditi u gredicama ili teglama, ovisno o tome želite li ih uzgajati na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Treba ih zalijevati nekoliko puta tjedno, u ljetnim danima nešto češće. Jednom godišnje mini maćuhicama je potrebno pravilno i temeljito orezivanje oštećenih grana i ocvalog svijeća.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: