Privatni zrakoplov: Francuski premijer platio 350.000 eura da se vrati kući

Francuski premijer, čija je vlada obećala da će “očistiti” politiku, bio je prisiljen braniti svoju odluku da unajmi privatni zrakoplov za 350.000 eura kako bi se vratio kući iz Japana.

Oporbeni političari osudili su taj potez premijera Edouarda Philippea, a nevladina agencija koja progoni financijske prijestupe na visokim instancama, optužila ga je za ignoriranje vladina obećanja o uzornom ponašanju.

Predsjednik Emmanuel Macron našao se na udaru kritika ranije ovoga mjeseca zbog proslave svoga 40. rođendana na posjedu kraljevske palače. Njegov ured pokušao je umanjiti važnost toga priopćivši da su proslavu rođendana platili Macron i njegova supruga.

Philippe je priznao u izjavi za radio RTL da se vratio s izaslanstvom u Pariz iz Tokija, nakon službenoga posjeta Novoj Kaledoniji, unajmljenim zrakoplovom po cijeni od 350.000 eura, ali je rekao da je to morao učiniti.

Potpuno razumijem iznenađenje i pitanja francuskoga naroda, kazao je. Znali smo da nema komercijalnoga leta u vrijeme kada smo se trebali vratiti, a znali smo da se vratiti moramo jer je predsjednik putovao u srijedu ujutro…“.

Pravilo je, kad god je to moguće, da premijer ili predsjednik moraju biti u zemlji… Preuzimam punu odgovornost za tu odluku, rekao je premijer.

Karim Bouamrane, glasnogovornik Socijalističke stranke, napisao je na Twitteru da taj let ukazuje na “amaterizam” vezano za organizacijske sposobnosti Philippeova tima.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.