Privatni vrtići u Ljubuškom najavili poskupljenje pa reagirao Grad koji će platiti razliku

Roditelji čija su djeca korisnici privatnih vrtića na području Grada Ljubuškog mogu odahnuti jer zahvaljujući izdvajanju dodatnih sredstava iz gradskog proračuna, ni ove godine neće doći po poskupljenja cijena usluga.

Demografske mjere posljednjih godina čine okosnicu politike Grada Ljubuškog, kao i cijele Županije Zapadnohercegovačke. U cilju rasterećenja roditelja Grad Ljubuški osigurava dodatna sredstva u proračunu za 2024. godinu kako bi cijene smještaja u privatnim vrtićima za svu djecu ostale na razini prošlogodišnjih, odnosno kako ne bi došlo do njihova povećanja, kao što je to slučaj u nekim od okolnih gradova.

Naime, već nekoliko godina u gradskom proračunu osiguravaju se sredstva za subvencioniranje rada dječjih vrtića, riječ je o iznosu od 80.000 KM, koji u konačnici bude raspoređen na četiri privatna vrtića koja se prijave na javni natječaj i ispune sve uvijete njime propisane. Zbog konstantnog rasta svih troškova, uključujući hranu, ali i troškove rada, iz privatnih vrtića su upozorili kako će, unatoč subvenciji, biti primorani podići cijenu usluge, piše Večernji list.

Nakon navedenih najava gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić organizirao je sastanak s predstavnicima privatnih vrtića kako bi se zajednički pokušalo pronaći rješenje za novonastalu situaciju.

Mi smo i u proračunu za 2024. godinu predvidjeli pomoći im. Nažalost, svjedoci smo da su cijene posljednjih godinu dana, od prehrambenih proizvoda, goriva, energenata… porasle, tako da su porasli i troškovi poslovanja privatnih vrtića. Imali smo sastanak na kojem smo dogovorili da ćemo u ovoj godini osigurati i dodatna sredstva, a četiri privatna vrtića koja posluju na području Grada Ljubuškog obvezala su se da neće dizati cijene roditeljima, dok će taj dio troškova Grad Ljubuški preuzeti na sebe, odnosno mi ćemo, umjesto roditelja, nadoknaditi tu razliku kako bi oni mogli normalno poslovati. Kao gradonačelniku zadovoljstvo mi je reći da kod nas nema nikakvih povećanja cijena, ni Gradskog vrtića ni privatnih vrtića, odnosno roditeljima cijene ostaju iste, kazao je Markotić.

Foto: Grad Ljubuški

Zadovoljstvo održanim sastankom i donesenim zaključcima istaknule su i predstavnice privatnih vrtića “Oblačić”, “Petar Pan”, “Jelenko” i “Bubamara”.

Ovaj sastanak je uistinu dobro prošao, prije svega za roditelje, zahvaljujući gradonačelniku i donesenim odlukama. Ove godine neće biti povećanja cijena, a mi ćemo od Grada dobiti malo veće subvencije kako bismo mogli pokriti troškove poslovanja, kazala je Ivana Skoko iz vrtića “Bubamara” te zahvalila Gradu i gradonačelniku na potpori privatnim vrtićima u njihovu radu.

Gradonačelnik Markotić je istaknuo kako je ponosan na činjenicu da je Grad Ljubuški među prvima prepoznao potrebu sufinanciranja privatnih vrtića, olakšavanja svakodnevice roditeljima djece koja idu ne samo u Gradski nego i u privatne vrtiće.

Već tri godine potpomažemo njihov rad. Ponosni smo na suradnju i rad naših vrtića te na činjenicu da su cijene usluga našeg Gradskog vrtića najjeftinije u BiH. To je samo dio seta mjera kojima Grad Ljubuški i Zapadnohercegovačka županija žele pomoći mladim obiteljima i roditeljima u našem gradu, zaključio je Markotić dodavši kako kroz projekte koji se provode Grad Ljubuški ima potporu svih razina vlasti u BiH, od županijske do federalne, koja posljednjih godina pomaže sa značajnim financijskim sredstvima, do Vlade RH, piše Večernji list.

Inače, Ljubuški je grad koji o mnogočemu prednjači kada su u pitanju demografske mjere koje olakšavaju život obiteljima s djecom. Mjesečni boravak djeteta u gradskom vrtiću iznosi 90 KM, uz pomoć Županije Zapadnohercegovačke osiguran je i potpuno besplatan prijevoz svim učenicima osnovnih i srednjih škola.

Također, na početku svake školske godine Grad s partnerima svim osnovnoškolcima osigura besplatne bilježnice i školski pribor, a izdvajaju se i značajna financijska sredstva za potpore redovitim studentima državnih sveučilišta itd.

ŽZH i dalje bilježi pozitivan prirodni prirast, ovo je stanje po gradovima

(www.jabuka.tv | Foto: Freepik)

4 komentara

    • Nisu nikad čuli za sramotu jer da jesu, ne bi razmišljali kako smanjiti dvorište gradskog vrtića i napraviti parking, nego bi ga preuredili.

  • Mi smo na prvom mjestu. I baš ovako je i u nas i još bolje. Samo to mi jos ne vidimo….do listopada 2024….novo ime iz iste Partije. Pa opet ispočetka….dobit ćemo jeftinije vrtice privatne i državne. Proširiti se novi vrtić državne na podrucje je Blata, Kocerina…..ako tamo još itko ostane mladi živjeti….e da ot orit. E se par novi zgrada, autopraonica, vinarija, privatnih škola… šalu na stranu djeca u školi moraju dobiti barem jos, jedan obrok i voće, hoće li ga roditelji plaćati ili će i to Grad snositi, vidjet ćemo….

  • Ljubuški gradonačelnik treba služiti kao primjer ostalima u ZHŽ kako se radi i kako pomoć građane na svim područjima.Naknada svim studentima,besplatan prijevoz učenika,subvencije vrtića,pomoć poljoprivrednicima,sredstva za samozapošljavanje itd.
    Stvarno se čovjek trudi maksimalno i to je za svaku pohvalu.Nine baš u ostalim općinama naše županije ovako.Tako da bravo za gospodina Markotića.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.