Privaljčani proslavili svoju Zaštitnicu

U najmlađoj područnoj crkvi širokobriješke župe, onoj na Privalju, jučer je bilo svečano. Naime, Privaljčani su proslavili patron svoje crkve, Zaštitnicu svoga mjesta – Bezgrješno Začeće Marijino.

To je katolička dogma proglašena g. 1858. Katolici u toj dogmi vjeruju da je Marija začeta bez grijeha istočnoga, začeta od svojih roditelja Joakima i Ane prirodnim putem. Ali u planu spasenja čovjeka, Bog je od početka predvidio da Marija ostane čista, bez ikakva grijeha. Zato i anđeo kada dolazi Mariji, govori joj: „Zdravo, milosti puna!“ Pogrešno brojni misle da 8. prosinca Crkva slavi Isusovo Začeće u Marijinoj utrobi. To Crkva, naime, slavi 15. ožujka na svetkovinu Blagovijesti.

Za ovogodišnju proslavu Privaljčani su se pripremali trodnevnicom koja je započela u ponedjeljak, 5. prosinca, a nastavila se u utorak i srijedu. Na samu svetkovinu svečanu pučku misu, u prepunoj privaljskoj crkvi, predvodio je fra Stanko Mabić, odgojitelj postulanata iz Mostara. U koncelebraciji su sudjelovali i o. gvardijan fra Sretan Ćurčić, zatim fra Jozo Pejić, fra Ante Penava te domaćin fra Drago Čolak. Pod misom čitali su postulanti iz Mostara, predivno je pjevao veliki crkveni zbor Pokornik s Privalja, a djeca i mladi izveli su prigodni recital Bl. Dj. Mariji. Iza svete Mise još dugo se ostalo u crkvenom dvorišti, uživajući u predivnom sunčanom danu, druženju te čašici i zalogaju koje su spremile vrijedne privaljske domaćice.

Marijo, bez grijeha začeta – moli za nas!

(www.jabuka.tv)

 Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.