Pritisak migranata na granicu BiH raste, jačati kontrole granice

Operativni stožer za pitanje migracija u BiH zaključio je na sjednici da treba nastaviti jačanje kontrole granice i ubrzati smještaj migranata, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina će nastaviti jačanje kontrole granice u cilju smanjenja broja ilegalnih migranata koji ulaze u našu zemlju. Pritisak migranata na istočnu granicu BiH raste, ali je istaknuto da pojačanja Graničnoj policiji BiH, koju pružaju Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH i policija Republike Srpske daje rezultate što je vidljivo i po znatno većem broju odvraćenih migranata pri pokušaju ilegalnog ulaska u BiH. Korištenje kapaciteta ovih agencija bit će nastavljeno i ubuduće te je predsjedatelj Stožera Dragan Mektić istaknuo da je iz proračunske rezerve, za plaćanje troškova smještaja i ishrane policijskih službenika izdvojeno oko 460.000 KM, citat je iz priopćenja.

Operativni stožer je prihvatio i ponudu Federalne uprave policije da bude ispomoć Graničnoj policiji BiH čiji pripadnici će u narednom razdoblju također biti raspoređeni na najugroženije dijelove granice BiH.

Nakon određivanja lokacija prihvatnih centara za migrante, usuglašenih s predstavnicima lokalnih zajednica, idući tjedan će početi rekonstrukcija objekata u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, dok se istovremeno obnavlja Hotel “Sedra” u Cazinu. U ovom objektu već se nalazi 150 migranata, uglavnom obitelji s djecom, a idući tjedan bit će smješteno još 50 osoba.

Stožer je prihvatio da privremeni prihvatni centar bude u objektu “Agrokomerca” u Velikoj Kladuši, a ministar Mektić najavio da će uskoro posjetiti ovu općinu i s predstavnicima lokalne zajednice razgovarati o preostalim tehničkim detaljima.

Danas je razgovarano i o jačanju kapaciteta Službe za poslove sa strancima BiH, a dogovoreno i da zbog povećanog priliva migranata na području koje pokriva Terenski centar Bijeljina, SPS organizira rad i tijekom vikenda.

(Fena)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.