Prisjetimo se Tarantinovog remek djela: Zanimljivosti koje sigurno niste znali o “Paklenom šundu”

Film koji je praktički instantno postao klasik te je spasio Johna Travoltu od zaborava i dan danas izaziva iznenađenje. Sve tajne ‘Paklenog šunda’ još nisu otkrivene.

O jednom od najboljih filmova svih vremena, ‘Paklenom šundu’, napisano je do sada impresivno puno tekstova i nebrojeno mnogo raznih ostvrta i kritika. Film je praktički instantno postao klasik te je spasio Johna Travoltu od zaborava.

Uz to, dao je značajn podstrek karijerama mnogih glumaca. Tako su i Uma Thurman, Bruce Willis, Tim Roth, Harvey Keitel, Christopher Walken, Eric Stoltz, Rosanna Arquette, Amanda Plummer, Ving Rhames, kao i Samuel L. Jackson nakon glume u ‘Paklenom šundu’ odjednom postali popularni. Da ne spominjemo koliko je film značio za karijeru njegovog autora, Quentina Tarantina.

No koliko god da je o filmu napisano, neke stvari se još otkrivaju. Ovo je deset takvih činjenica.

1. Matt Dillon je umalo dobio ulogu Butcha

Quentin Tarantino je zamislio boksača Butcha kao mladolikog borca, s Mattom Dillonom u glavnoj ulozi. No nakon što je Dillon predugo razmišljao o ulozi, Tarantino je jednostavno napisao lika drugačije te ubacio Brucea Willisa u ulogu.

Matt Dillon

Doduše, Willis je tako izgubio šansu da glumi Vincenta Vegu, no Travolta je taj dio posla odradio izvrsno.

2. Michael Madsen je skoro bio Vincent Vega

Premda je Tarantino pisao uloge točno za određene glumce, pa je tako Vincent Vega trebao biti blizanac Mr. Blondea iz ‘Pasa iz rezervoara’, Vica Vege, od toga nije bilo ništa. Michael Madsen odustao je od uloge kako bi snimao ‘Wyatta Earpa’.

Nikad nismo saznali koliko mu je zbog te odluke kasnije bilo žao.

Vincet Vega (Johna Travoltu)

3. Svi su htjeli biti Mia

Mia Wallace je glavni ženski lik filma, ali iako je Tarantino želio Umu Thurman u ulozi toliko jako da joj je cijeli scenarij pročitao telefonski, druge su glumice također pokušale dobiti ulogu.

U igri su bile i Julia Louis-Dreyfus iz ‘Seinfelda’, zatim Halle Berry, Meg Ryan, Isabella Rossellini, Daryl Hannah, Joan Cusack, a i Michelle Pfeiffer. Ipak, redateljeva volja je bila prejaka, pa je Thurman dobila ulogu.

Odlična Uma Thurman kao Mia

4. Plesni trofej kojeg su Vincent i Mia osvojili zapravo je ukraden

Premda je izgledalo kako su najbolji plesači filma, Vincent i Mia, osvojili svoj trofej u Jack Rabbit Slimsu, u stvari to nije tako. U jednom trenutku u filmu može se čuti radio izvješće koje kaže kako je spomenuti trofej otuđen.

Iako su i dalje najbolji, nagrada ipak nije bila njihova.

5. Nije samo trofej ukraden

Chevy Malibu iz 1964. kojeg vozi Vincent Vega? Taj auto ključem je ogrebao Butch no bitnije je da je auto u stvari pripadao Tarantinu. No odmah poslije snimanja filma auto je otuđen te je bio na popisu nestalih vozila gotovo 20 godina, sve dok ga policija nije pronašla.

Tarantino u svom Chevy Malibu

6. Nije samo Tarantino režirao

Jedan od boljih Tarantinovih prijatelja i suradnika uskočio je u nekoliko scena kako bi Quentin mogao odraditi svoje dijelove u filmu. Naime, Tarantino voli napisati i uloge za sebe, pa je tako u ‘Paklenom šundu’ odglumio ulogu Jimmieja. A da bi posao bio odglumljen kvalitetno, Robert Rodriguez je odrežirao dijelove gdje Tarantino glumi.

Iako je isprva za sebe imao druge uloge na umu, s vremenom je Quentin ipak odustao od njih i odglumio je ono što mu najbolje ide, ulogu zbunjenog nesposobnjakovića.

7. S iglom nema šale

Jedna od najimpresivnijih scena u filmu svakako je ona kada Vincent Vega zabija iglu u prsa Mije Wallace. No budimo iskreni, takvo što nije baš jednostavno izvesti u pravom životu. Pretpostavljamo da bi se glumica podosta bunila na ideju da netko oštrim oruđem maše prema njenim prsima.

Stoga je Tarantino posegnuo za jednim od starijih trikova koji postoje – snimio je scenu unatrag, tj. snimljeno je kako Travolta ‘izvlači’ iglu iz Thurmaninih prsa te je potom taj dio filma pušten unatrag kako bi izgledalo da on iglu zabija. A sve to bez ikakvog kompjutera.

8. Stari zavjet

Na žalost, gotovo cjelokupan govor kojeg Samuel L. Jackson tj. lik kojeg on glumi, Jules Winnfield, izgovori nekoliko puta u filmu je izmišljen.

Kažemo gotovo cjelokupan jer se posljednje dvije rečenice govora stvarno pojavljuju u Starom zavjetu.

9. Veza s ‘Pravom romansom’

Kako je već dugo poznato, Quentin Tarantino voli u svoje filmove stavljati dijelove trivije koji taj film povezuju s nekim drugim njegovim filmovima. Tako su i ‘Nemilosrdni gadovi’ povezani s ‘Psima iz rezervoara’, primjerice.

A prije nego što je radio na ‘Paklenom šundu’, Tarantino je s redateljem Averyjem napisao scenarij za film ‘Prava romansa‘. U filmu u kojem su glavne uloge odglumili Christian Slater i Patricia Arquette, postoji rečenica koja povezuje film s ‘Paklenim šundom’.

Butcheva djevojka Fabienne, tijekom filma izgovori rečenicu: ‘Bilo koji dio dana dobar je dio za pitu.’, što je identična rečenica koju u ‘Pravoj romansi’ izgovori glavni lik Alabama.

10. ‘Pakleni šund’ u ‘Umri muški’

Bruce Willis u ‘Paklenom šundu’ pjeva pjesmu The Statler Brothers’-a ‘Flowers on the Wall’, mumljajući stihove ‘pušeći cigarete i gledajući kapetana Kangarooa’.

A samo godinu dana kasnije, u filmu ‘Umri muški s osvetom’, u kojem se Willisu pridružio i Samuel L. Jackson, glavni lik John McLane izjavi kako je svoj godišnji proveo ‘pušeći cigarete i gledajući kapetana Kangarooa’, pišu 24sata.hr.

Iako je film star već 25 godina, mi bismo se kladili kako će se i za deset godina moći pisati knjige i članci o njemu, s novim detaljima koje je netko primijetio.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.