Pripremite se: Hladni val zabijelit će regiju, stižu rekordne hladnoće

Hladni val sa sjevera koji će u naredna tri dana zahvatiti Europu mogao bi donijeti prvi obilniji snijeg ove jeseni.

Alpe je već zahvatio u nedjelju pa je snijeg zabijelio zapadne i sjeverozapadne dijelove na 2.500 metara nadmorske visine, a u ponedjeljak i one nešto niže predjele.

Zabijelit će se i slovenske Alpe na visini oko 2.000 metara, a očekuje se oko 20 centimetara snijega.

Nakon toga stići će novi hladni val koji bi od srijede trebao zahvatiti krajeve u regiji i istočnu Europu. Nova istraživanja pokazuju da najviši slojevi Zemljine atmosfere reagiraju i da velike hladnoće tek dolaze, prenosi Blic.

Očigledan je trend hlađenja, kaže Martin Mlinčak, iz NASA-e i dodaje: Visoko iznad Zemljine površine, blizu ruba svemira, naša atmosfera gubi toplinsku energiju. Ako se sadašnji trendovi nastave, gornji slojevi atmosfere bi uskoro mogli postati rekordno hladni, najhladniji u kozmičkoj eri.

Dodaje kako se termosfera uvijek hladi tijekom Sunčevog minimuma i to je jedan od najvažnijih načina na koji 11-godišnji Sunčev ciklus utječe na naš planet.

A kako se taj ciklus sunčanih promjena približava kraju, termosfera je blizu toga da bude rekordno hladna, prenosi Vecernji.hr. Mlinčak kaže da bi se to moglo dogoditi za nekoliko mjeseci.

(www.jabuka.tv)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.