Pripremite kišobrane i duge rukave

Do nedjelje suncobrani – od nedjelje kišobrani, takve nas vremenske neprilike očekuju sljedećih dana. Kiša, osjetan pad temperature s više od 10 stupnjeva s jakom burom obilježit će drugi dio vikenda, a zahlađenje će se nastaviti i početkom tjedna sve do srijede – najavljuje Rade Popadić iz Udruge “Crometeo”.

– Doći će do pritjecanja hladnog zraka iz Alpa zbog čega će najprije zahladnjeti u sjevernim krajevima, no u Dalmaciji će zahlađenje najdalje stići do zadarskog područja, dok će u drugom dijelu Dalmacije subota biti u znaku sunca i toplog vremena – kaže Popadić – dok će u nedjelju zahladnjeti cijela Dalmacija.

– Doći će do izražaja plitka prizemna ciklona s Otranta u kombinaciji s izraženom visinskom ciklonom nad Italijom, smjenjivat će se oblačna i sunčana razdoblja, a u noći na ponedjeljak mogući su i grmljavinski pljuskovi. Posebno upozorenje vrijedi za pomorce jer je na moru moguća bura čak s olujnim udarima.

Ponedjeljak i utorak bit će u znaku nestabilnog vremena, temperature će pasti i više od deset stupnjeva, posvuda je moguća kiša, a u nekim dijelovima neverini i grmljavinski pljuskovi i tijekom srijede – najavljuje Popadić.

Predah od žege

Kraj ciklone naizire se u srijedu navečer kada se očekuje stabilizacija vremena nakon čega će opet biti mnogo sunca uz temperature oko 30 stupnjeva. I prije se znalo događati da usred ljetne žege naglo zahladi, posebno u ovo vrijeme oko 20. srpnja.

Potvrđuje to i pučka meteorologija jer je upravo vrijeme oko 20. srpnja, Svetog Ilije Gromovnika poznato po grmljavinskim pljuskovima i neverinima.

Primjerice, Dalmaciju je lani 23 srpnja zahvatilo nevrijeme, a u jednom satu je u Splitu palo čak 60 litara kiše po metru četvornom što je više od dvomjesečne količine oborina. Ako ništa drugo, napunit će se rijeke, jezera i gustirne, a mi ćemo malo predahnuti od ljetne žege,a hoće li se ljeto vratiti u punom jeku još uvijek je prerano predviđati.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.