Priprema travnjaka za zimu

Svima nama je poznato kako se dolaskom hladnijih dana intenzitet radova na travnjacima bitno umanjuje. Ali, ipak treba znati, kako je travnjak nužno adekvatno pripremiti za zimu kako bi dočekao proljeće u što boljem stanju.

Tako je travnjak početkom studenog nužno posljednji put pokositi. To znači da tijekom zime zelene površine ne treba ni kositi a ni zalijevati izuzev u našim južnim, toplijim područjima i to samo u godinama sa izrazito suhom zimom..

Međutim, travnjak prije samog ulaska u zimski period trebamo nakon posljednje košnje i prihraniti i to namjenskim gnojivima za travu. Zašto? Zato što navedena gnojiva u svom sastavu, osim osnovnih elemenata, imaju i mikroelemente nužne za pravilan razvitak biljaka. Dakle, primjenom specijalnih gnojiva za travnjake bitnije utječemo na učvršćivanje vlati trave, koje su onda otpornije i na hladnoću i na niske temperature. Primjenom navedenih gnojiva za travu istodobno utječemo na stvaranje akumulacijske energije za njen bolji i uspješniji rast tijekom proljeća, piše portal Jabuka.tv.

Bitno je i napomenuti kako tijekom jeseni i zime nipošto ne smijemo koristiti dušična gnojiva tipa KAN-a , Ure-e i slično, jer na taj način uvjetujemo pojavu gljivičnih oboljenja, koja, kad je temperatura između 0 i 10 stupnjeva C, dovode do nastanka svojevrsnih mrlja na travnjaku promjera čak i od pola metra.

Svakako da tijekom jeseni i zime s travnjaka trebamo redovito uklanjati i otpalo lišće jer ono stvara idealne uvjete za pojavu odgovarajućih bolesti na travnjaku. Osim toga, debeo sloj lišća na površini generalno gledano oslabljuje travnjak jer je spriječen prolazak zraka i svijetla.

Posebno je važno tijekom jeseni obaviti prozračivanjetravnjaka kako bi se izbjegao zimski razvoj mahovine i gljivica. Da bi se pak travnjak temeljito prozračio potrebno je koristiti namjenski prozračivač koji omogućuje dubinsko provjetravanje travnjaka. Ukoliko nemate namjenski prozračivač travnjaka, prozračivanje možete obaviti običnim metalnim grabljama. Nekoliko dana nakon posljednje kosidbe potrebno je dobro pograbiti travnjak kako bi se uklonila sva mahovina. To isto se može ponoviti i tijekom zime. Dakle, nije teško zaključiti kako je potrebno dosta truda i zalaganja ali i znanja kako bi dobili pravi dekorativni zeleni pokrivač.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.