Priprema travnjaka za zimu

Svima nama je poznato kako se dolaskom hladnijih dana intenzitet radova na travnjacima bitno umanjuje. Ali, ipak treba znati, kako je travnjak nužno adekvatno pripremiti za zimu kako bi dočekao proljeće u što boljem stanju.

 

Početkom studenog travnjak je nužno posljednji put pokositi, te prije samog ulaska u zimski period, nakon posljednje košnje i prihraniti namjenskim gnojivima za travu. Gnojidba u ovom periodu je bitna iz razloga što utječe na učvršćivanje vlati trave, koje su onda otpornije na hladnoću, te se primjenom gnojiva za travu utječe i na stvaranje akumulacijske energije za bolji i uspješniji rast tijekom proljeća.
Bitno je i napomenuti kako se tijekom jeseni i zime nipošto ne smiju koristiti dušična gnojiva tipa KAN-a, Ure-e i slično, jer se na taj način uvjetuje pojava gljivičnih oboljenja, koja kad je temperatura između 0 i 10 stupnjeva Celzija, dovode do nastanka svojevrsnih mrlja na travnjaku promjera čak i od pola metra.

Posebno je važno tijekom jeseni obaviti prozračivanje travnjaka kako bi se izbjegao zimski razvoj mahovine i gljivica. Za ovu namjenu je najbolje koristiti namjenske sandale za prozračivanje, koje omogućuju temeljito provjetravanje travnjaka.

Tijekom jeseni i zime s travnjaka treba redovito uklanjati i otpalo lišće jer ono stvara idealne uvjete za pojavu bolesti. Osim toga, debeo sloj lišća oslabljuje travnjak jer je spriječen prolazak zraka i svijetla.

STIHL puhače potražite u najbližem Agrocentru Sjemenarne

 

 

(www.jabuka.tv)