Prioriteti: Vlada HNŽ-a usvojila program rada za 2019.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) razmatrala je i usvojila Prijedlog Programa rada Vlade HNŽ-a za 2019. godinu koji će biti upućen u daljnji skupštinski postupak.

U Programu rada, među ostalim, istaknuto je kako će Vlada, s ciljem podizanja razine sigurnosti građana u HNŽ-u, poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi osigurala institucionalni razvitak i poboljšanje kapaciteta Ministarstva unutarnjih poslova.

Također, bit će nastavljeni i projekti usmjereni na poboljšanje kvalitete života građana kroz djelotvoran sustav zdravstva, učinkovitu socijalnu i braniteljsko-invalidsku skrb, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade HNŽ-a.

Za provedbu zacrtanih planova bit će potrebno osigurati dodatna financijska sredstva, stoga će Vlada HNŽ-a dalje inzistirati na donošenju novoga, pravednijega zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

Prioritetni cilj je, također, i podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, unaprjeđenje poljoprivrede i turizma. U tom programskom dijelu, Vlada će biti fokusirana na donošenje zakonodavnog okvira kojim se pojednostavljuje i ubrzava postupak registriranja poslovnih subjekata, pribavljanja građevinskih i drugih dokumenata te uklanjaju različne administrativne barijere. Ujedno, bit će osigurane novčane potpore privatnim poduzećima i poljoprivrednicima, te potpore za jačanje turističkih kapaciteta poglavito Međunarodne zračne luke Mostar.

Među značajnijim projektima Vlade istaknut je “Projekt energetske učinkovitosti” koji će biti nastavljen i ove godine, a u sklopu kojega je do sada obnovljeno, odnosno “utopljeno” više od 20 javnih objekata, poglavito škola, u HNŽ-u.

Na današnjoj sjednici usvojeno je i Izvješće o radu Vlade u 2018. godini koje će biti upućeno u daljnji skupštinski postupak. U Izvješću se, među ostalim, navodi kako je Vlada, provodeći politiku jačanja fiskalne stabilnosti i održivosti javnih financija, sve svoje zakonske i financijske obveze izvršavala u propisanim rokovima.

Uspješno su okončani pregovori i potpisani kolektivni ugovori s reprezentativnim sindikatima iz područja zdravstva, obrazovanja, uprave i sudbene vlasti, te policije, čime je omogućeno značajno povećanje plaća.

Uz redovito financiranje osnovnog i srednjeg obrazovanja, rješavanje pitanja tehnološkog viška, mreže škola i prijevoza učenika, Vlada sufinancira i rad Sveučilišta u Mostaru i Univerziteta “Džemal Bijedić”. Također, uz brojne projekte u visokom obrazovanju, osigurane su stipendije i subvencije smještaja u studentske domove za više od 1.650 studenata.

I u 2018. godini, Vlada je za preko 150 mladih visokoobrazovanih osoba omogućila osposobljavanje za rad u struci i stjecanje prvog radnog iskustva te time poboljšala njihovu konkurentnost i mogućnost integriranja na tržištu rada.

Iz područja unutarnjih poslova i sigurnosti istaknuto je kako je, uz jačanje kadrovskih resursa, odnosno prijam novih policijskih službenika, nastavljeno opremanje policije. Nabavljena su nova vozila, odore i naoružanje.

Potpisivanjem Ugovora o primopredaji Hotela “Ero” u vlasništvo Vlade HNŽ-a okončane su aktivnosti oko kupnje tog objekta u koji će, nakon rekonstruiranja, biti smještena županijska tijela uprave čime će biti ostvarene uštede za najam uredskih prostorija, ali i građanima omogućeno da na jednom mjestu završe najveći dio administrativnih poslova, navode iz županijske vlade.

Rješavanje problema izvršnih sudskih rješenja po tužbama proračunskih korisnika bilo je među ključnim mjerama koje je Vlada provodila s ciljem fiskalnog konsolidiranja i smanjenja proračunskog duga. U 2018. godini na ime izvršnih sudskih presuda isplaćeno je više od 6 milijuna maraka, a ukupno je za tu nakanu od 2016. godine izdvojeno preko 15 milijuna maraka.

Uz osiguranje dodatnih sredstava zdravstvenim ustanovama, Vlada je preuzela otplatu staroga kreditnoga zaduženja za opremanje bolnica u iznosu 3 milijuna maraka te su ta sredstva preusmjerena zdravstvenim ustanovama. Najznačajniji dio od ostvarenih 11 milijuna maraka suficita u Financijskom planu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a usmjereno je na poboljšanje materijalnog statusa bolničkih i zdravstvenih ustanova i njihovih uposlenika.

Uz usvajanje izmjena Zakona o zaštiti obitelji s djecom, čime je udvostručena visina novčane potpore ženi-majci koja nije u radnom odnosu, te visina jednokratne potpore za opremu novorođenog djeteta koja sada iznosi 400 maraka.

Vlada HNŽ-a je, prva u BiH, usvojila i Županijski program ranog otkrivanja raka dojke koji će biti provođen od 2019. do 2022. godine.

Značajni napori poduzeti su u području podizanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, poljoprivrede i turizma što je strateški cilj Vlade identificiran Integriranom strategijom razvitka HNŽ-a za razdoblje 2017.-2020. Za provedbu Integrirane strategije protekle godine osigurana su sredstva za novčane poticaje u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu kroz jačanje turističkih kapaciteta i turističke infrastrukture Zračne luke Mostar.

Vlada je razmotrila i više točaka iz resora Ministarstva prometa i veza, te uz ostalo, usvojila Plan i Program Ministarstva, odnosno Uprave za ceste za 2019 godinu.

Među značajnijim projektima koji će biti financirani u 2019. godini istaknuto je saniranje dionica Sovićka vrata – potok Zec, Kostajnica – Buturović Polje, Potoci – Rujište i Podbor- Aćimići, te mostova u Ostrošcu i Žitomislićima. Također, donesena je Odluka o utvrđivanju metodologije za implementiranje projekata za rehabilitiranje ceste Velja međa – Trnčina i saniranje ceste Kostajnica – raskrižje za Gorane, stoji u priopćenju za javnost Vlade HNŽ-a.

(Fena)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.