PRIOPĆENJE UDRUGA PROISTEKLIH IZ DOMOVINSKOG RATA OPĆINE POSUŠJE

Dana, 26. listopada 2012. godine u sali općine Posušje održan je sastanak Odjela za branitelje i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Posušje na temu nezakonito otuđene dokumentacije iz Ureda obrane općine Posušje.

Naime, dana 22. listopada 2012. godine djelatnica Ureda za obranu općine Posušje je putem kurira iz Federalnog ministarstva za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata na čelu sa Zukanom Helezom i Senadom Bakotić koja je nezakonito imenovana na čelo koordinacijskog tima za reviziju, dobila zapovijed da nezakonito dostavi dio dokumentacije iz Ureda za vojnu evidenciju. Djelatnica je tu dokumentaciju odnijela u jutarnjim satima dana 23. listopada 2012. godine, a da se prethodno nije javila, konzultirala niti je dobila suglasnost svojih nadređenih Odsjeka za pitanja vojne evidencije u Grudama i sektora za VOM. Važno je naglasaiti kako ona sama nema zakonske ovlasti da donosi odluke o korištenju vojne evidencije te je ista prekršila propis o korištenju i čuvanju vojne evidencije, kao i drugih zakona i propisa vezanih za objavljivanje i korištenje arhivske građe.

Napominjemo, da je se u općini Posušje u Grupi za evidencije iz pitanja vojne oblasti (Ured obrane) dogodio nelegalan, nelegitiman i iznenadan upad u prostorije iz kojih je zaplijenjena dokumentacija izvan radnog vremena, a sve dirigirano od Federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata protiv kojeg su ionako pokrenute kaznene i krivične prijave zbog selektivne i neravnomjerne revizije (sjetimo se samo njegove izjave da je preko 90 posto nelegalnosti u hrvatskoj komponenti).

Dana 24. listopada 2012. godine održan je izvanredni sastanak udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Posušje i Odjela za branitelje pri općini Posušje na kojem je podnesena prijava PU Posušje za gore navedenu nezakonitu radnju.

Na današnjem sastanku koji je održan u sali za sastanke općine Posušje doneseni su sljedeći zaključci:

– Osuđujemo gore navedene nezakonite radnje kao i nezakonit način provođenja revizije branitelja.

– Tražimo od svih hrvatskih političkih stranaka, posebno onih okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora u cilju kvalitetnijeg zastupanja interesa branitelja na svim razinama vlasti, kao i od svih predstavnika vlasti u BiH, da konačno shvate ozbiljnost problema hrvatske braniteljske populacije u BiH te da utječu na to da se revizija stavi u zakonske okvire.

– Pozivamo se i na Zaključak Skupštine ŽZH broj 01-02-2-XVII-734/12 donesen u Širokom Brijegu 17. srpnja 2012. godine kao odgovor na nezakonitu i protuustavnu Uredbu Vlade FBiH i nezakonito provođenje revizije braniteljske populacije (bivših pripadnika HVO-a) od strane federalnog Ministarstva branitelja.

Mi, branitelji Posušja oštro osuđujemo ovaj čin, ali nismo protiv pravedne i pravične revizije jer nam to nalaže i naša žrtva u ratu. Napominjemo, da smo mi branitelji uvedeni u pravo prema tada važećim zakonima, propisima i aktima, a pojedinci u nadležnom ministarstvu danas bi samoinicijativno mijenjali te iste zakone.

Stoga, pozivamo sve hrvatske branitelje Bosne i Hercegovine na zajedničku suradnju i koordinaciju s krovnim udrugama za rješavanje statusa branitelja, kako nam se ne bi događale ovakve stvari. Zahtijevamo jednaka prava za sve, a posebice pitanja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i drugih branitelja, obitelji poginulih i nestalih i ratnih vojnih invalida.

Očekujemo od predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti Federacije BiH da proces revizije

braniteljskih prava dovedu u Zakonske okvire i političkom voljom otklone samoinicijativne izmjene postojećih zakona.

Udruge proistekle iz Domovinskog rata općine Posušje

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.