Prijevozničke usluge na prostoru BiH mogle biti osjetno skuplje?

Uskoro bi prijevozničke usluge na prostoru BiH mogle biti osjetno skuplje, ako se usvoji inicijativa za donošenje pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, koju već dulje vrijeme predlaže Udruga poslodavaca FBiH.

U spomenutoj inicijativi od mjerodavnih institucija traže izmjenu Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kojima će se: uvesti obveza plaćanja PDV-a stranim prijevoznicima za usluge prijevoza putnika, traže da se domaćim i stranim prijevoznicima PDV obračunava na isti način te da se obračun PDV-a uskladi s trenutačnim načinom obračuna u državama okruženja i državama Europske unije.

Predlagatelji ove inicijative ističu kako prema odredbama postojećeg pravilnika strani prijevoznici prilikom prijevoza putnika preko teritorija Bosne i Hercegovine ne plaćaju PDV.

S razlogom se pitamo zašto strani prijevoznici ne plaćaju PDV prilikom prelaska preko teritorija BiH kada je ta obaveza u propisana člankom 60. Zakona o PDV-u. U navedenim propisima definirano je da se osoba koje nema prebivalište u BiH, a ostvaruje oporezivi promet dobara i usluga u BiH, u smislu članka 60. Zakona o PDV-u, registrira kod Uprave za neizravno oporezivanje i imenuje poreznog punomoćnika koji ima sjedište u BiH, stoji u inicijativi.

Također, napominju kako su velike posljedice neplaćanja PDV-a od stranih prijevoznika u proračunu BiH te da se na ovaj način obavlja diskriminacija domaćih prijevoznika koji plaćaju PDV u odnosu na strane prijevoznike, čime se smanjuje konkurentnost domaćih prijevoznika, piše Večernji list BiH.

Neizravna šteta ogleda se u tome što su bh. prijevoznici u neravnopravnom položaju u odnosu na strane. Svaki bh. prijevoznik plaća 17% PDV-a na prihod ostvaren u BiH, dok taj trošak strani prijevoznik nema. Ujedno, to znači da strani prijevoznici ostvaruju izvrstan profit te za navedeni postotak mogu ponuditi jeftiniji prijevoz u odnosu na bh. prijevoznike, piše u inicijativi.

Naime, još od 2006. godine, strani prijevoznici iz nepoznatih razloga imaju privilegiju da ne plaćaju PDV zbog čega je država izgubila na stotine milijuna maraka čistog prihoda.

Svaka država svojim propisima jasno definira obvezu prijevoznika iz drugih država da prijave prihod koji je, za izvršenu prijevoznu uslugu, ostvaren na njezinu teritoriju te na bazi postotka prijeđene kilometraže u toj državi i stope poreza obračunaju i uplate pripadajući iznos sredstava. Zbog toga, prijevoznici u svakoj od država u kojima prijevoze ili izravno ulaze moraju se prijaviti i dobiti takozvani porezni broj. Visina stope poreza različita je od države do države i kreće su u omjeru od devet do 25 posto, piše u dopisu, uz napomenu kako neobračunavanje i neplaćanje poreza za izvršenu prijevoznu uslugu u zemljama tranzita ili odredišta za sobom povlači rigorozne sankcije.

One mogu biti izražene kao visoke novčane kazne, oduzimanje prava na održavanje prijevoza, do zabrane ulaska vozila prekršitelja zakona o plaćanju PDV-a na teritorij dotične države. Većinska poslovna zajednica BiH, komore, poslovne udruge i druge organizacije, pismeno su podržali prijedlog za izmjenu sporne odluke.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.