Prijevoznici RS-a: Apsurdno da je samo u Širokom Brijegu škola za obuku vozača

Od 1. siječnja u Bosni i Hercegovini na snagu je stupio Pravilnik o licenciranju za obavljanje međunarodnog transporta, a njime je nezadovoljno 3.000 prijevoznika iz Republike Srpske i 600 prijevoznika iz Brčko distrikta.

Predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnjii i međunarodni transport iz RS-a Nikola Grbić kazao je da je osnovni razlog nezadovoljstva to što Pravilnik ne sadrži nijedan zahtjev koji prijevoznici traže već četiri godine, piše Novinska agencija Republike Srpske.

Grbić je podsjetio da prijevoznici traže da im bude omogućeno izdavanje licenci u Ministarstvu prometa i veza Republike Srpske, odnosno da se preko ovog ministarstva elektronskim putem šalje potrebna dokumentacija za izdavanje licenci u Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

“Tražili smo i da osnovni kapital, tj. kamioni, uđu u kapital firme, ali to nije prihvaćeno. Traže nam da imamo 9.000 eura po jednom vozilu, a za svako naredno vozilo po 5.000 eura depozita na računu, što je izvan svake pameti”, istaknuo je Grbić.

Za prijevoznike je apsurdno i to da je u BiH samo jedna škola određena za obuku vozača, a koja se nalazi u Širokom Brijegu. Grbić odbacuje stav nadležnih da je Pravilnik u skladu s europskim direktivama te naglašava da nijedna zemlja u Europi i okruženju nema takav pravilnik kakav se nameće prijevoznicima u BiH.

“Prijevoznici iz Republike Srpske i Brčko distrikta nemaju ništa protiv licenci na razini BiH i pravilnika, ali pravilnika koji će razdvojiti legalne od nelegalnih prijevoznika, koji će biti pristupačan svim prijevoznicima na razini BiH i Srpske”, dodao je Grbić.

Naveo je i da prijevoznici imaju licence koje je izdalo Ministarstvo prometa i veza Srpske na osnovu kojih obavljaju djelatnost te da će od ponedjeljka, 5. siječnja biti poznato kako dalje, javlja Srna.

“Nadamo se da će prevladati razum i da će prijevoznici iz RS-a normalno obavljati svoju djelatnost sa sadašnjim licencama. Ukoliko ne prevlada razum, morat ćemo se boriti protiv takvih stavova i krenut ćemo u blokadu graničnih prijelaza”, poručio je Grbić i napomeuo da blokada nije u njihovom interesu, kao ni u interesu privrede BiH.

Zaključio je kako nadležni u resornom ministarstvu svakodnevno rade na tome da ovaj pravilnik bude prolongiran i da se uradi na dobrobit svih prijevoznika.

(Srna)