Prijetnje sarajevskoj obitelji osudili Džaferović, Komšić, Naša stranka i SDP

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentirao je ispisivanje uvredljivih i prijetećih poruka na vratima katoličke obitelji u Sarajevu kazavši kako osuđuje ovaj potez, kao i da u Sarajevu nema prostora za govor mržnje i netrpljivost.

Nakon što je duševni bolesnik na vratima doma jedne katoličke obitelji iz Sarajeva napisao uvredljive i prijeteće poruke, Džaferović se oglasio na svojoj službenoj Facebook stranici:

Najoštrije osuđujem iscrtavanje uvredljivih i prijetećih grafita ispod božićnog vijenca na vratima jedne katoličke obitelji u Sarajevu. Iako su nadležna policijska tijela objavili da je grafite napisala osoba koja je duševni bolesnik, od najveće je važnosti da se ove gnjusne poruke osude, jer zna se da one ne održavaju duh Sarajeva, napisao je.

Dodao je kako je “slavljenje Božića i katolička tradicija, s božićnim vijencima, sastavni dio multietničkog duha Sarajeva i multikulturalne bosanskohercegovačke tradicije, kao vrijednosti koja će biti jača od bilo kakvog govora mržnje i netrpeljivosti”.

Sarajevo je uvijek bilo otvoren i multietnički grad, čak i u najtežim trenucima svoje povijesti, i nikada neće biti dopustivo da netko bude predmetom govora mržnje zbog svoje vjerske pripadnosti, naveo je u zaključku.

HNS BiH: Karić mora posjetiti napadnutu obitelj iz Sarajeva

Naša stranka: Karić se mora ispričati građanima Sarajeva

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pokušala je tu prijetnju prikazati kao reakciju na istupe predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Zbog toga su  reagirali iz Kluba Naše stranke u Gradskom vijeću Sarajeva:

Najoštrije osuđujemo pokušaj Benjamine Karić, gradonačelnice Sarajeva, da uzroke prijetnje koju je u Sarajevu doživjela jedna katolička obitelj pripisuje istupima Zorana Milanovića. Ni na koji način Milanovićev neupitni šovinizam ne smije biti opravdanje gradonačelnici za pravdanje prijetnji koju su doživjeli naši sugrađani, ali i svi katolici Sarajeva pa i sve Sarajlije. To što se dogodilo u potpunoj je suprotnosti s multietničkim vrijednostima na kojima se Sarajevo temelji.

Gradonačelnica Karić treba znati da ovakvim izjavama vrlo lako može u nekoj usijanoj glavi opravdati nasilje prema sugrađanima.

Gradonačelnica Sarajeva o prijetnjama: Moguća posljedica Milanovićevih izjava

Upravo je Naša stranka još u ožujku ove godine tražila da se Milanović proglasi personom non grata zbog uvredljivih izjava o građanima Bosne i Hercegovine, ali nikada njegove stavove ne bismo koristili kao opravdanje za prijetnje upućene sugrađanima ili bilo kome drugom.

Zbog svega navedenog od gradonačelnice Karić tražimo hitnu ispriku svim građanima Sarajeva, posebno onima katoličke vjeroispovijesti, navodi se u reakciji Naše stranke.

Stigao i odgovor SDP-a

Sarajevski SDP, uključujući svakog našeg člana, a posebno naše izabrane dužnosnike, nikada, ničim i ni na koji način ne relativizira i ne pravda šovinističke ispade i napade na naše sugrađane. Naprotiv, to je u suštinskoj suprotnosti s temeljnim idealima i postulatima na kojima SDP počiva.

Sarajevo je i mora biti grad dovoljno širok za svakog stanovnika, bez obzira na njegovu ili njenu vjersku ili etničku pripadnost. Svaki napad na takvo Sarajevo i na bilo kojeg našeg sugrađanina i sugrađanku na osnovu njihovog vjerskog ili etničkog identiteta smatramo i napadom na SDP i na svakog od nas osobno.

Naše sugrađane, žrtve ovog napada, uvjeravamo da nitko od nas, ni na koji način, ne relativizira ovaj napad. Uvjeravamo vas da niti jedna izjava naših dužnosnika nije imala namjeru opravdati ili umanjiti užas napada na vaš dom i duboko se ispričavamo ako ste tako protumačili naše poruke.

Svim građankama i građanima jasno poručujemo: Sarajevo i njegova multietničnost naša su svetinja, naša crvena linija koja se ne prelazi.

Zahvaljujemo se pripadnicima MUP-a SŽ na brzoj reakciji i pronalasku počinitelja, duševno oboljele osobe. Vaša brza reakcija unijela je smiraj svima.

“Koalicijskim partnerima” iz Naša stranke, poručujemo da nije primjereno da napad na sugrađane i spiniranje izjava predstavnika SDP-a koriste u očito propagandne svrhe. Građani trebaaju znati da iste te osobe koje se obraćaju priopćenjem najmanje jednom tjedno imaju sastanak s gradonačelnicom, kao i svakodnevne kontakte, te da je bilo što osim propagande bio motiv, sigurno bi drugačije postupili. Žalosti nas njihova odluka da sa nama ubuduće komuniciraju putem medija. Nerado ćemo, ali na njihovo inzistiranje, prihvatiti takvu praksu.

Također, obavještavamo “koalicijske partnere” iz Naše stranke da nemaju brige i da će SDP nastaviti braniti Sarajevo i Sarajlije od svakog zla, kao što su naši prethodnici u partiji to generacijama radili, i u ratu i u miru.

Mi to, gospodo, nikada nećemo raditi naivno i na štetu Sarajeva. Nećemo se kockati s državom zarad populizma, nećemo pristajati na revizionističke teorije, nećemo nikada žrtvovati istinu da bismo relativizirali prošlost. Također, nećemo izigravati suradnju samo kada nama odgovara niti ćemo spinirati vaše izjave i produbljivati rane sugrađanima zarad glasova. Nećemo biti neozbiljni.

Sarajevski SDP će nastaviti raditi i djelima govoriti, ali se i vrlo otvoreno pozabaviti neozbiljnošću svakoga tko neradom ugrožava naš grad, a to pokušava nadomjestiti PR trikovima, priopćeno je iz SDP-a

Obitelji iz Sarajeva stavila božićni vjenčić pa joj upućene odvratne prijetnje

Komšić: Akcija kojom se želi srušiti ideja građanske BiH

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, nakon što su u utorak u Sarajevu na vratima jedne katoličke obitelji ispisane gnjusne poruke uvredljivog i prijetećeg sadržaja, poručio je da oštro osuđuje takav čin.

Etnički inspiriran napad na multietnički karakter Sarajeva, kao i njegovu trajnu vrijednost zajedničkog života svih građana. Čvrsto vjerujem kako je ovo djelo nadobudnih pojedinaca. 

To su oni koji svojim nepromišljenim akcijama žele srušiti ideju građanski uređene Bosne i Hercegovine, zemlje svih njenih građana bez obzira na njihovu etničku, vjersku ili bilo koju drugu opredijeljenost, poručio je Komšić.

Policija pronašla osobu koja je obitelji iz Sarajeva prijetila zbog božićnog vijenca

(www.jabuka.tv)9 komentara

 • Da je bula pametna dala bi otkaz i povukla bi se hitno iz politike. Kao prvo uzurpirala je mjesto gradonačelnice jer je ovaj put to mjesto trebalo pripasti Srbima.

  Opravdanje da je osoba bolesnik ne stoji jer u tom slučaju nebi razlikovao katolika od muslimana.

  Što se tiče Milanovićevih izjava, oni (Muslimani) umjesto da ih kritički analiziraju, smatraju sebe za nešto posebno, nešto nedodirljivo. I dalje žele na račun Hrvata birati sebi dva predstavnika.

 • Muslimani normalno žive u Hrvatskoj a u Sarajevu ovo rade Hrvatima koji su tamo ostali živjeti.Sarajevo mrzi Hrvate,oni jadnici koji nisu pobjegli iz njega žive jadno i u strahu.To je stvarnost.Osobno sam proživio kalvariju u Sarajevu.

 • Koliko je licemjerje ovih što kao osuđuju prijetnje, može se vidjeti što u svakoj izjavi koriste riječ katolik, što će vam kroz par godina provlačiti kao ; “osudili smo napad na bosanske katolike” !
  Nigdje se ne navodi nacionalna pripadnost iste obitelji !

  E PA STOKO TAKOZVANA BOSANSKA
  HRVATI NEĆE NESTAT,BEZ OBZIRA NA VAŠU ANGAŽIRANOST !
  DO ZADNJEG ČOVJEKA I DO ZADNJE KAPI KRVI !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.