Prijeti nam kolaps zdravstva – Jabuka.tv

Prijeti nam kolaps zdravstva

Situacija u zdravstvu u Federaciji BiH je komplicirana i teška, a jedini način da se ne dogodi kolaps sustava su reforme u ovoj oblasti. Došlo se do kritične situacije kada se mora razmišljati o sanaciji, o novim principima, uvođenju zdravstvenog osiguranja drugog stupnja, racionalizaciji mreže zdravstvenih ustanova, ocijenio je Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva.

Mandić je u jednom mandatu već bio na ovoj funkciji i od ponovnog dolaska na ovu poziciju nije govorio za medije, a dočekao ga je i ovotjedni štrajk upozorenja u zdravstvu. Mandić za Dnevni avaz ističe kako se zdravstvo mora vratiti među prioritete i moraju se pokrenuti reforme.

– Zdravstvo je gurano u drugi plan, kao da će se riješiti samo od sebe. U isto vrijeme, dugovi bolnica i zdravstvenih ustanova su se gomilali, trenutačno prelaze 339 milijuna KM. Došlo je vrijeme kada moramo reći istinu, a to je da nemamo sustav koji nam garantira da će nam zdravstvo opstati. Vrlo se brzo može dogoditi da bolnice neće imati mnogo mogućnosti: ili će drastično smanjiti obim usluge ili je zdravstveni sustav potpuno u kolapsu, upozorio je Mandić.

Naglasio je da se boljem zdravstvu ne možemo nadati sve dok se ne izmijeni cijeli državni sustav, odnosno dok se ne poveća zaposlenost, pokrene gospodarstvo, ne smanji siva ekonomija, kao i dok se ne prestanu prijavljivati doprinosi na minimalne, već na stvarne plaće.

Mandić se osvrnuo i na polusatni štrajk upozorenja zaposlenih u zdravstvu.

– Sindikat je nepotrebno podigao tenzije. Jasno je i nama da treba doći do harmonizacije kolektivnog ugovora s novim Zakonom o radu. Već smo postavili upit Vladi FBiH, jer postoje neke dileme jesmo li mi ti koji su ovlašteni pregovarati. Nema razloga za generalni štrajk ako sve teče prema zakonu, u rokovima. Ali, ako sindikat to želi, neka obrazloži zašto, nije ni to problem, kazao je Mandić.


5 komentara

  • Nemojte samo povećavati zaposlenost primanjem novih uhljeba, malo otpustite ovog npr nezdravstvenog kadra u SKB, a o drugim stvarima ne da mi se pisati jer je dosta puta pisano, ali što nam to vrijedi kad smo mi jadovi koji ne znaju dignuti glas.

  • Otpustite sve kojima ste izmislili radna mjesta u mostarskoj bolnici ,tj.stranackae podobne ljude zabranite da svaka budala polozi razliku predmeta za med.sestru jer ste spustili kvalitetu za 100, i itd. Radnici vam dobivaju platu po tome koliko je vasa mjesecna kvota sati pa radili u turnusu il prvoj isto a nocni rad tek kako je placen. Trenutno je raspad sistema u bolnici kao i u cjeloj drzavi

  • Zasto vi toliko mrzite dr Antu ja mislim da nije to zasluzio ,mislim da ste u krivu neko moli Boga za njega iz zahvalnosti i dobroti !

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.