Prijete nam ekstremno hladne zime

Arktički led topi se zapanjujućom brzinom, a opseg mu je trenutačno najmanji dosad zabilježen u posljednjih 30-ak godina, otkad se mjeri satelitskim putem. Upozoravaju na to klimatski stručnjaci, koji se slažu da nije riječ o kratkotrajnoj pojavi.

Stručnjaci napominju da je ovogodišnje rekordno topljenje Arktika dio trenda koji se sve više ubrzava, a mogao bi imati ozbiljne posljedice po vremenske prilike u Europi i SAD-u. Rekordno topljenje arktičkog leda vjerojatno će prouzročiti i ekstremne zime.

Neuobičajene hladnoće već zabilježene 2010. i 2011.

Velika smanjenja ledenih površina sigurno će snažno utjecati na visinske vjetrove koji upravljaju vremenskim prilikama u Europi.

Godinama klimatski stručnjaci istražuju utjecaj topljenja arktičkog leda na vremenske prilike. Svjesni su da je to pitanje vrlo složeno i napominju da je tek u novije vrijeme predmet ozbiljnih istraživanja. Neuobičajene hladnoće već su zabilježene 2010. i 2011. godine kada su velike snježne oluje pogodile dio Europe i istočnu obalu SAD-a.

Arktik bez leda do 2080. pa i ranije

Prema nekim prognozama Arktik bi mogao ostati bez leda do 2080. godine, one najcrnje pak govore da bi se to moglo dogoditi i puno ranije.

“Promjena je veća nego što smo mogli zamisliti prije 20 ili čak 10 godina. Iznenadila nas je pa moramo prilagoditi i svoje razumijevanje sustava i svoju znanost”, rekao je direktor Norveškog polarnog instituta Kim Holmen. Njegov kolega Edmond Hansen smatra da je ovogodišnje otapanje čak najveće u posljednjih 1.500 godina. (VLM)

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.