Prije pet godina oslobođeni Gotovina i Markač, pogledajte kako je izgledao doček

“Ima Boga!”, tako su prije točno pet godina generali Mladen Markač i Ante Gotovina reagirali kada ih je Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu oslobodilo po svim točkama.

Isti su dan posebnim avionom hrvatske vlade u popodnevnim satima sletjeli na zagrebački aerodrom Pleso.

Na optuženičkoj klupi su završili kada je tadašnja glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 2001. u Zagreb proslijedila tajnu optužnicu. Gotovina se odlučio na bijeg, a uhićen je četiri godine kasnije. U Haagu su mu se naknadno pridružili generali Ivan Čermak i Mladen Markač. Uslijedila je višegodišnja sudska trakavica. Suđenje je počelo 2008.

Dok je Čermak pušten na slobodu, Markač i Gotovina su drakonski osuđeni u travnju 2011. na dugogodišnje zatvorske kazne. Vijest je u Hrvatskoj dočekana s ogorčenjem i nevjericom, ali godinu dana kasnije sudac Theodor Merron odbacio je sve točke optužbe i naložio njihovo automatsko oslobođenje.

Vijest je odjeknula, prenijeli su ju i brojni svjetski mediji opisujuću to kao jedan od najvećih obrata Haaškog suda. Bivša glavna haaška tužiteljica del Ponte bila je šokirana: “Jako sam, jako iznenađena! Gotovina je trebao biti osuđen!”, reagirala je ona.

Hrvatske generale u Zagrebu su dočekali tadašnji premijer Zoran Milanović, predsjednik Sabora Josip Leko te mnogi drugi dužnosnici, suborci i pripadnici braniteljskih udruga, kao i oko 100.000 građana koji su se okupili na glavnom zagrebačkom trgu, ali i brojni širom Hrvatske u znak podrške i dobrodošlice.

“Sretni smo što smo s vama večaras svi zajedno. Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je pravna Oluja. Stavili smo točku na ‘i’ Domovinskom ratu. Rat pripada povijesti, okrenimo se budućnosti svi zajedno, ovo je naša pobjeda”, poručio je okupljenom mnoštvu general Gotovina dok je Markač dodao: “Znao sam da nije bilo zločinačkog pothvata, da su hrvatska vojska i hrvatska policija časno oslobodile Hrvatsku. Oslobodili smo je bez ikakve mrlje”.

(Tportal.hr)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.