Prije dvije godine ubijena je malteška novinarka: Još se ne zna tko je to naredio

Aktivisti, političari i prijatelji ubijene malteške novinarke Daphne Caruane Galizie okupili su se na komemoraciji u povodu druge godišnjice njezina ubojstva.

Stotinjak ljudi donijelo je cvijeće, držalo plakate i stajalo u svečanoj tišini na lokaciji gdje je Caruana Galizia ubijena 2017.

Među njima je bio predstavnik za slobodu medija OESS-a Harlem Desir koji je u izjavi kritizirao maltešku vladu zbog toga što nije privela nalogodavce ubojstva pred lice pravde.

Vlada je priopćila da “ponavlja svoju predanost… nastavku donošenja pravde” i nazvala je to ubojstvo “šokantnim napadom na cijelu zemlju”.

U priopćenju se navodi da vlada u potpunosti vjeruje u rad istražitelja te da je također pokrenuta neovisna istraga.

Caruana Galizia, kritičarka premijera Josepha Muscata kao i oporbenog čelnika Adriana Delie, ubijena je u eksploziji automobilske bombe 16. listopada 2017.

Ranije u srijedu jedna od sestara ubijene novinarke suočila se s Deliom i članovima njegove Nacionalističke stranke dok su se pripremali položiti vijenac na improvizirano spomen-obilježje u Valletti.

Helene Aciak optužila je izaslanstvo nacionalističke stranke da su “lopovi” i bacila je vijenac koji su položili.

Aktivisti u Malti trebali bi se ponovo okupiti večeras na misi, nakon čega će se održati bdjenje sa svijećama kod spomen-obilježja.

Malteški zastupnici nisu održali sjednicu u srijedu u znak poštovanja zbog godišnjice.

Trojica muškaraca optužena su za postavljanje i detoniranje bombe koja je ubila Caruanu Galiziu, ali su nalogodavci i dalje nedostupni.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.