Prije 100 godina savršena žena imala je 77 kilograma

Savršena žena danas možda najviše liči na modele Victoria’s Secret. Međutim, prije 100 godina, ideal ženske figure bio je sasvim drugačiji.

Serija članaka iz 1912. i 1913. pratila je studenticu Sveučilišta Cornell iz Brooklyna Elsie Scheel koja je tad imala 24 godine i “fizičke odlike žene koje su najbliže savršenim”.

Ova dama koju je među 400 žena izabrala dr. Esther Parker sa njezinog fakulteta opisana je kao “djevojka svijetle kose, plavih očiju čije samo prisutstvo odiše savršenim zdravljem”.

Scheel, koja je visoka 170,2 cm i teška 77,5 kg imala je takozvanu građu kruške. Obujam grudi struka i kukova kod nje je bio 89 – 76,2 – 101, što je približno dimenzijama takozvane Miloske Venere.

“Iako je viša od antičkog modela i razmjerno teža, njezine proporcije su veoma slične”, stoji u novinama Sunday Morning Star iz 1912. godine, prenosi B92.

Takve mjere stavljene u suvremeni kontekst, zapravo bi označavale da je gospođica Scheel gojazna.

Iako bi se ona teško oblačila u modernim buticima, tada, na početku 20. stoljeća ona je bila najbliža savršenstvu.

Ona je za novine izjavila da je tako dobrog zdravlja zato što se vodi “zdravim razumom i trudi se živjeti zdravo”. “Jedem samo ono što želim i onda kada želim”, rekla je ona.

Iako je rijetko doručkovala, rado je za ručak jela biftek. Nije jela slatkiše, niti pila kavu ili čaj.

Ova studentica hortikulture željela je gajiti povrće u očevom vrtu i za sebe rekla da je “vatreni borac za ženska prava”, kao i da bi “da je muškarac studirala strojarstvo, budući da voli automobile”.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.