Prijavite se na pregled: U ŽZH počinje preventivna akcija protiv raka dojke

Zavod za zdravstveno osiguranje Županije Zapadnohercegovačke, uz potporu resornoga ministarstva, financira akciju preventivne mamografije u ŽZH koja započinje u utorak, 21. studenoga 2017. godine.

Pozivaju se žene u dobi od 40 do 69 godina da se jave na pregled dojki koji će se obavljati na radiologiji Doma zdravlja Grude, a naručiti se možete na broj telefona: 063/904 392.

Ukoliko i nemate simptome, svakako dođite na pregled, jer rano otkrivanje karcinoma spašava život.

Rak dojke je najčešća zloćudna bolest žena u razvijenom svijetu, iako, vrlo rijetko, od raka dojke mogu oboljeti i muškarci. Manifestira se pojavom nove tvorbe u području dojke. Tumorske stanice se mogu odvojiti od tumora u dojci te putem krvi ili limfe dospjeti do udaljenih dijelova tijela, gdje se zaustave i počinju daljnji rast i razmnožavanje, odnosno stvaraju novi tumor. Tada se govori o nastanku presadnica ili metastaza, odnosno o metastatskom raku dojke. Najčešća sijela metastaza raka dojke su jetra, pluća, kosti, mozak te limfni čvorovi.

Skoro polovina žena koje obole od raka dojke razvije metastatsku bolest, a oko trećinu svih malignih tumora kod žena čini upravo rak dojke.

(www.jabuka.tv)


12 komentara

  • A zasto se ne moze prijaviti i neka mladja osoba? Dobne granice za ovu bolest odavno nema.. Ako se ima genetika i sumnje, smatram da bi trebalo biti otvoreno za sve.

  • Sve u Grudama ima li u Domu zdravlja Siroki.Da su Grude u svemu naprednije od Sirokog svaka cast do cega je ili do koga je.Muz ljetos isao u Grude snimat pluca u zadnji par mjeseci s kig god pocmes pricac vecina islo u Grude u dz snimat,slikat,vadit popodne nalaze,na vjezbe…eto i mamografiju.U Sirokom postoji zgrada.

    • Politika draga moja. Što se tiče zdravstva u ŽZH sve je u Grudama, ministarstvo zdravstva, zavod za zdravstveno osiguranje i zavod za javno zdravstvo. Koje bliže vlasti, normalno da mu je bolje, i nema nikakvih problema. Ta što se tiče njihovog doma zdravlja ako si ikad bila u rangu je malo veće kuće.

    • svaka čast zgradi, napunite je ljudima i uređajima, recite ravnatelju da vam popravi rendgen, sigurno je bolji nego ovaj u Grudama što “radi besplatno”!

  • digitalni rengen aparat su u isto vrijeme dobila svi Domovi zdravlja na našoj županiji a tada i mamografi za Široki ,Posušje i LJubuški(Jurišića vlada) .Ravnatelj ŽZZO je iz Širokog ovaj a i prethodni (maksimum mandata ).Pitajte ravnatelja vašeg Doma zdravlja zašto kod vas nije kao u Grudama a dobivaju više sredstava od zavoda

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.