“Prijatelji” su zastarjeli i ne bi ih htjela nijedna TV kuća

“Prijatelji”, nevjerojatno uspješna televizijska serija, i danas je primjer kako napraviti dobru humorističnu seriju.

Međutim, godinama nakon prestanka emitiranja, društvo se promijenilo i neke stvari kojima smo se smijali u devedesetima, danas bi šokirale ljude. Kako piše portal Grunge, ovo su samo neki od razloga zašto bi slavni prijatelji danas bili totalni neuspjeh.

Samo bijelci

Osim što su svi glavni glumci bili bijelci, ostaje činjenica da je ogromna većina sporednih likova imala istu boju kože. Dvije crnkinje imale su male uloge, ali obje su hodale s Joeyem i Rossom, što je dovelo do napetosti među prijateljima. Iako je mjesto radnje New York, grad s nevjerojatno raznolikim stanovništvom, glumci na malim ekranima nisu prikazivali tu stvarnost, prenosi Express.hr.

Silni stereotipi

Jedna od rijetkih uloga “druge boje kože” bila je Julie, Rossova djevojka iz druge sezone. Rachel ju je ismijavala i ponašala se kao da je Julie prvi put nogom kročila u Ameriku. Na svu sreću, Julie je strpljivo odgovorila da je odrasla u New Yorku. Istodobno je Joeyeva obitelj prikazana kao apsolutni stereotip talijanskih doseljenika. Njegova baka nije progovorila riječ engleskoga, bez obzira na to što je čitav svoj život provela u New Yorku.

Spolne razlike

Joey Tribbiani je zavodnik i to mu nitko ne može osporiti. Međutim, njegovi susreti za jednu noć često su završavali izbacivanjem žene iz kreveta, ponekad i doslovno.

Razlike u godinama

Ponekad je bilo zabavno gledati Monicu sa starijim partnerima, ali kada je govorila da ima 22 godine kako bi otišla na spoj sa studentom, priča je naglo postala znatno mračnija. Dok su ljubavnici ležali u krevetu, Monica se povjerila i rekla da zapravo ima 26 godina. On joj je odgovorio da on ide u srednju školu. Zbog takvih odnosa su žene završavale u zatvoru, ali Monica je prošla nekažnjeno, a u seriji više nikad nije spomenuta ta njezina veza, prenosi Express.

Živčani slomovi

Mentalni problemi ne bi nikad trebali biti prikazani kao nešto smiješno, zato što to doista nisu smiješne stvari. Ali prijatelji su se smijali i ljudima koji se liječe od alkoholizma, ljudima koji ne pokazuju svoje osjećaje, a Phoebe je u jednom trenutku pričala o glasovima u glavi.

Nasilje i maltretiranje

Phoebe je ostala upamćena kao simpatična i malo čudna, ali privržena prijateljica. Međutim, tijekom serije ispričala je gotovo šokantne priče o tome kako je maltretirala ljude. Nožem je ubola policajca, opljačkala je Rossa i u više navrata je prijetila starijim gospođama.

Teška homofobija

S jedne strane su slavni prijatelji bili ispred svoga vremena zato što su imali toliko homoseksualnih likova na ekranu. S druge strane, homoseksualci su često bili predmet ismijavanja.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: