Prihodi Ubera povećani za 12 posto, ali gubitak i dalje velik

Američka kompanija Uber Technologies zabilježila je u posljednjem lanjskom tromjesečju rast prihoda za 12 posto u odnosu na prethodni kvartal, pri čemu je njezin gubitak znatno smanjen.

Ta kompanija za posredovanje u uslugama prijevoza, sa sjedištem u Silicijskoj dolini, u četvrtom tromjesečju prošle godine poslovala je s gubitkom od 1,1 milijardu dolara, dok je u prethodnom kvartalu gubitak iznosio 1,46 milijardi dolara, kazao je u utorak Reutersu izvor upoznat sa situacijom.

Kao privatna tvrtka, Uber nije dužan javno objavljivati financijska izvješća, no prošle je godine počeo pružati uvid u svoju financijsku izvedbu otkrivajući određene podatke.

Neto prihodi kompanije skočili su u proteklom tromjesečju za 11,8 posto u odnosu na prethodni kvartal, na 2,2 milijarde dolara, dok su bruto prihodi od narudžbi porasli 14 posto, na 11 milijardi dolara, doznaje se od izvora.

U siječnju je suosnivač Ubera Travis Kalanick, koji je u lipnju prošle godine pod pritiskom dioničara podnio ostavku na mjesto izvršnoga direktora, prodao dio svoga 10-postotnoga udjela u toj tvrtki za oko 1,4 milijarde dolara.

Kalanickova prodaja dio je dogovora s konzorcijem predvođenim japanskom korporacijom SoftBank Group, koji je preuzeo oko 17,5 posto udjela u Uberu, uglavnom kupnjom dionica od ranih investitora i zaposlenika.

Uber je već dulje vrijeme suočen s brojnim skandalima zbog neprimjerenoga ponašanja pojedinih vozača Ubera, zataškavanja velikoga hakerskoga napada prošle godine kojem su bili izloženi podaci 57 milijuna korisnika diljem svijeta, a ta je kompanija suočena i sa zakonskim problemima te regulatornim ograničenjima širom svijeta.

(Hina)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.