Prigodnom poštanskom markom HP Mostar obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je prigodnu poštansku marku u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava kojom je, ujedno, obilježila i 625. obljetnicu rođenja Johannesa Gutenberga.

Ovaj dan obilježava se svake godine 23. travnja s ciljem promicanja čitanja, izdavaštva i zaštite intelektualnog vlasništva.

Kulturnu revoluciju u Europi izazvao je Gutenbergov izum tiskarskog stroja 1440. godine koji je zamijenio dotadašnje pisanje knjiga rukom. Pomoću drvene preše dobivao se otisak pritiskom ravne ploče preko lista papira. A od izlivenih pojedinačnih metalnih slova sastavljali su se redovi i stranice.

Godine 1455. godine Gutenberg je objavio prvu tiskanu knjigu – Bibliju.

Svjetski dan knjige i autorskih prava podsjeća da je važno pisati i čitati, ali je važno poštovati autorska prava, prava koje uživaju autori književnih djela i koje im daje isključivo pravo korištenja ili davanja odobrenja drugima za korištenja njihovog djela.

Autor likovnog rješenja je Tomislav Zovko, a marke se u poštanskom prometu koriste od 23. travnja 2022. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa.

*PR članak