Priča o uspjehu blogera iz Širokog Brijega

Društvene mreže i pametni telefoni su posve promijenili način na koji se proizvodi oglašavaju, prezentiraju, a pojavila su se i posve nova zanimanja. Stvari koje su nekad smatrane hobijima danas su zanimanja od kojih pojedinci žive. Instagram zvijezde zarađuju više novaca od profesionalnih fotografa, osobni ili tematski blogovi su iznimno privlačni oglašivačima, a statusi na pojedinim Facebook stranicama čitaniji su i od književnih klasika.

Zanimanje o kojem ćemo danas govoriti je modni bloger. Za portal Jabuka.tv govori Širokobriježanin iz Knešpolja, Josip Grabovac koji se ovim poslom bavi već godinama. Zanimalo nas je kako se našao u tom poslu, kako je biti modni bloger te kakve poslovne prilike mu je njegov blog pružio.

“Moj prvi posao je Fashion Blogger točnije Modni bloger. Nakon moje velike strasti kao barmen i kasnije bar manager za vrhunske hotele u Hrvatskoj, dobio sam poziv od jednog talijanskog dizajnera kojeg sam upoznao na našim otocima gdje je gostovao, da budem zaštitno lice za njegove majice i glavni zastupnik za njihovu prodaju u Hrvatskoj”, navodi bloger Josip Grabovac za portal Jabuka.tv.

“Nakon uspješno odrađene kampanje u Italiji, reakcije su bile odlične i počeli su mi se javljati drugi brendovi putem Instagrama (napominjem da moj Instagram u to vrijeme nije bio profesionalan). Iako je moja velika želja uvijek bila biti u nekom svijetu mode u Hrvatskoj ili BiH to se nije moglo dogoditi. San mi se ostvario vani, točnije u Faenzi, malom povijesnom gradiću 20 kilometara od Bologne gdje živim i radim već tri godine kao profesionalni bloger i model za Model Management agenciju.”

“Ideju za otvaranje bloga dobio sam od mog sadašnjeg menadžera i velikog imena u Italiji Lorenza Cecchinellija koji je creative director jedne od najboljih marketinških agencija u Italiji MPR Comunicazione Integrata. On je vidio koliko mašte i umjetnosti se krije u mojoj glavi (zašto ne probati na papiru) i tako smo počeli. Moja prva objava je bila pročitana preko 27.000 puta u to vrijeme prije dvije godine. Moda, moda, moda, sve mi se vrtilo oko nje.

Možda sam nekad i negirao da volim to zbog društva u kojeg sam se kretao jer je to njima bilo neshvatljivo i osuđivali su taj put umjetnosti na sve moguće načine pogotovo u maloj sredini iz koje dolazim. Ja ipak ponosno u svijetu gdje radim kažem da sam iz grada Široki Brijeg naselje Knešpolje.

Na kraju to sve je iza mene, kao osoba sam se izgradio i sad samo zbrajam svoje uspjehe koje nižem iz dana u dan vani sa svjetski poznatim brendovima i osobama koji su sad moji prijatelji i ne mogu vjerovati koju želju imam da svaki dan sve više i više učim radim i stvaram. Na kraju, sve to radim za posebnu osobu u mom životu, moju malu kćerkicu koja će se jednoga dana presliti k meni i odabrati svoj životni put u zemlji mogućnosti da radi ono što voli”, navodi bloger koji se inače i na društvenim mrežama pohvali svojim druženjima s kćeri u objavama koje su uvijek pune očinske topline i ljubavi.

“Nakon stvaranja imena Glasmode, otvaraju mi se vrata kao što je Philipp Plein, s njima surađujem već dvije godine kao hrvatski bloger. Dobivam i VIP akreditacije za sudjelovanje na modnim događanjima i za after partije na iste. Izdvojio bih iRoberta Riccia, direktora najbolje škole za fashion/design u svijetu, Istituto Marangoni. Tu sam se kao VIP gost imao prilike družiti sa velikim imenima kao sto su Franca Sozzani, Suzzy Menkes, Alberta Ferreti, Cristina Morizzi i drugi… Izdvojio bih i sudjelovanje na Pitti Uomo Firenze, što je najveći sajam muške mode u svijetu gdje je moje lice odabrano za Pitti People.

Osim toga tu su i malo manje, ali ne i nebitne suradnje putem Instagrma gdje reklamiram neke brendove kojih ima dosta tako da ne želim sad izdvajati nijedan. Što se tiče suradnji u Hrvatskoj, sudjelovao sam na Zagreb Fashion Week, a izdvojio bih novu suradnju sa PRimera marketing agencijom iz Mostara i Emerikom Gudeljem. Upravo oni su me pozvali da sudjelujem u organizaciji modnog događaja Fashion Arena koja je prošla i više nego odlično.

Nedavno sam sudjelovao kao stručni žiri u Sarajevu Hotel Holiday za izbor TopModel BiH. Uskoro ću krenuti s traženjem jedne osobe iz BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Njemačke koje imaju svoje blogove i koji se time žele baviti profesionalno. Dat ću im priliku da potpišu jednomjesečni ugovor s talijanskim brendom, a ako se dokažu možda i nešto više. Projekt je osmišljen od strane direktora te kompanije, a ja ću biti njihovo zaštitno lice”, najavljuje bloger, te dodaje da ostatak vremena provodi s obitelji dok još može jer se već 27. prosinca vraća u Italiju gdje ga očekuje puno posla i putovanja…

U modnim blogerima u BiH Josip vidi potencijal. “Nešto što sam spreman reći i stajati iza svake svoje riječi je da BiH ima veliki potencijal u svijetu mode. Za ovo vrijeme koje sam sad proveo poslovno putujući po našim krajevima upoznao sam dosta mladih osoba koje mi se javljaju putem poruka svaki dan i traže savjete.

Moj savjet je uvijek: radite ono što volite, vjerujte u sebe, slobodno tražite savjete, pitajte, razgovarajte, pomozite i nemojte biti ljubomorni. Ako si ti taj/ta nitko ne može biti bolji od tebe. Ne dajte da vas osobe koje vas ponižavaju ili vam se smiju umetu u vašim ciljevima. Nasmijte se i vi s njima, budite si dobri, tako pokažite svoju veličinu i jednoga dana, svi će vas cijeniti. Poziv Modni bloger zahtijeva veliku pažnju ako se time želite baviti profesionalno (jako dosta ih ima iz hobija).

To uključuje svakodnevno dopisivanje sa raznim menadžerima brendova koji te kontaktiraju, pa se na kraju se javljaju i restorani, klubovi kao i hoteli koji žele suradnju sa tobom. Pažljivo čitanje mailove jer svaka stavka je bitna, nije sve lako kako se čini na našim društvenim mrežama. Isto tako nije lako od anonimne osobe postati javna (u ovome tipu posla), a da ti roditelji nisu javne osobe ili da ti nisi kako u BiH kažu mala/li od skandala pa preko toga se namećeš svima, a tvoj rezultat sa 5.000 lajkova za brend koji trenutno moraš objaviti je nezadovoljavajući,” zaključuje Grabovac za portal Jabuka.tv.

Josip je, osim na svom blogu, aktivan i na društvenim mrežama, pa ga možete pratiti na službenoj  Facebook stranici, na njegovom Instagram profilu, a sve tekstove na engleskom ili talijanskom jeziku možete pročitati na njegovom BLOGU.

(www.jabuka.tv)
3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.