Priča o momku iz Mostara Petru Krešimiru: Downov sindrom mu ne predstavlja prepreku – Jabuka.tv

Priča o momku iz Mostara Petru Krešimiru: Downov sindrom mu ne predstavlja prepreku

U BiH živi više od tisuću osoba s Downovim sindromom, međutim neznatan broj njih je zaposlen. “Power” je naziv projekta koji je osobama s invaliditetom pružio priliku za posao i da pokažu društvu koliko mogu biti korisni.

Njih 11 radi svoj pripravnički rad na području Mostara i Sarajeva u različitim poduzećima, ustanovama i organizacijama, piše N1.

U 8 sati započinje Petrov radni dan. Svako jutro s uzbuđenjem i radošću ide ka svom radnom mjestu. Posao je dobio kao pomoćni kuhar u dječjem vrtiću u koji je i sam nekad išao. Ovo je njegovo prvo radno iskustvo. Svoju radost zbog zaposlenja kaže ne može opisati.

Ovdje mi je odlično, super ambijent, ugodno se osjećam, ovo je za mene uspjeh u životu, rekao je Petar Krešimir.

Završio je osnovnu i srednju školu, a želja mu je uvijek bila postati kuhar. Svaki dan u kuhinji vrijedno radi po četiri sata. Otkriva što je danas na meniju.

Riža i piletina, mada djeca najviše vole makarone, kazao je.

Petar dokazuje da Downov sindrom za njega nije prepreka u obavljanju radnih zadataka. Kaže, tko želi raditi – za njega uvijek ima posla.

Može uzeti lopatu i krampu, ima se što iskopati. Nije sve u novcu ima nešto u ljubavi, obitelji, u zajedništvu, dodao je.

Pored Petra, još deset osoba sa invaliditetom dobilo je posao. Svoj pripravnički rad u trajanju od jedne godine obavaljaju u različitim tvrtkama i organizacijama. U dječjem vrtiću u kojem radi Petar nadaju se da će tu ostati i po okončanju pripravničkog staža.

Prvo njih treba osnažiti u njihovom uvjerenju da oni uistinu mogu raditi, jer cijela poruka društva je da ne mogu i da ne znaju, a onda kad dođu treba im pokazati da ih se tretira kao i sve druge zaposlenike, tako da smo mi s Petrom jako zadovoljni, on nam je jedna nova nota radosti u poduzeću, kazala je Danijela Kegelj, ravnateljica Dječjih vrtića Mostar.

Suradnja između poslodavaca i osoba sa invaliditetom omogućena je u okviru projekta “POWER” koji financira Europska unija, a implementira Caritas Bosne i Hercegovine. U pitanju je kratkoročna prilika osobama s invaliditetom za razvijanje profesionalnih vještina i stjecanje radnog iskustva.

Međutim Petar se nada da njegova sreća neće kratko trajati, jer na putu zapošljavanja, osobe s invaliditetom kaže često nailaze na mnoge stigme i predrasude.

Video pogledajte OVDJE.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.