Priča o legalizaciji kanabisa u BiH traje već pet godina

Priča o procesu legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u BiH traje već pet godina, kada je i Komora magistara farmacije Federacije BiH pokrenula tu inicijativu i uputila prema Ministarstvu civilnih poslova BiH.

Vijeće ministara BiH je 2016. formiralo Ekspertnu radnu skupinu. Čekalo se na Ministarstvo sigurnosti BiH koje mora uskladiti zakonsku regulativu.

U dokumentu pod nazivom “Dekriminalizacija kanabisa u medicinske svrhe u odabranim europskim državama” Istraživačkog sektora Parlamentarne skupštine BiH, koji je 2018. godine objavljen na službenoj web stranici, piše kako su “mnoge znanstvene studije i klinička ispitivanja dokazala da ova biljka može pomoći u tretmanu širokog spektra medicinskih stanja“.

Navodi se da je najčešća primjena medicinskog kanabisa kod pacijenata s artritisom, kroničnim bolom, epilepsijom, glaukomom, multipla sklerozom, kancerom itd.

U Europi je do sada legaliziralo ili omogućilo korištenje kanabisa u medicinske svrhe, više od 15 zemalja, među kojima su Slovenija, Hrvatska i Sjeverna Makedonija. U Sjevernoj Makedoniji, osim što je legalizirana upotreba kanabisa u medicinske svrhe, kanabis se i uzgaja. Više od 30 tvrtki je dobilo dozvolu za uzgajanje kanabisa u medicinske svrhe, piše Radio Slobodna Europa.

U siječnju 2019. generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije dr. Tedros Ghebreyesus dao je niz preporuka Ujedinjenim narodima da ažuriraju opseg kontrole kanabisa i supstanci povezanih s kanabisom. Ove nove preporuke odražavaju novu terapijsku ulogu lijekova na bazi kanabisa.

(www.jabuka.tv)


9 komentara

  • ne konzumiram ni duhan, ni alkhohol-ali sam za legalizaciju sedmolistne biljke-uhvate neko “derle” s malo trave,a pustaju one sto naveliko nabavljaju i prodaju kokain,heroin…pa objave clanak kako su uhvatili nekog jadu s malo tvari koja asocira na marihuanu,a “kokainsku elitu”pustaju/posto s njima smrcu-oni se ne drogiraju/

  • neka sade za svoje potrebe ili za medicinske potrebe pod kontrolom a ovako derlad uništavaju koja sadi za svoje potrebe

  • Ako mogu nasi ugledni politicari, biznismeni, ratni profiteri, doktori smrkati bjelo zasto u medicinske svrhe nebi mogao kanabis.. Svakako ga pusi tko to hoce i tko ima lovu za to kso i bjelo… Zato je bolje to legalizovati za medicinske potrebe nego ovako. Kao zabranjeno a trziste puno svega…

  • Sad će u ovo krenut Gosp..Dinko Dujmović CINA pa će sve ovo propast isto kao i smilje jer u sto on krene to odmah propadne

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.