Prevarantica iz Hrvatske: ‘Liječenje molitvom’ bračnom paru naplatila tri milijuna kuna – Jabuka.tv

Prevarantica iz Hrvatske: ‘Liječenje molitvom’ bračnom paru naplatila tri milijuna kuna

Spriječenost odvjetnika da se odazove prvoj raspravi odgodila je suđenje Zorici Damnjanović iz Pule (58) optuženoj za prevare.

Lažno se predstavljajući kao osoba koja liječi molitvom, bračni par, hrvatske državljane s prebivalištem u Njemačkoj, koji joj je bezrezervno vjerovao da će pomoći u njihovom izliječenju, prevarila je za više od tri milijuna kuna u nepunih sedam mjeseci!

Zorica Damnjanović ima prebivalište u Puli, bez zanimanja je i bez završene škole, ali s jednom pravomoćnom uvjetnom presudom »u džepu«. Stariji bračni par, od kojih je kasnije izvukla milijune kuna, javili su se na njezin oglas u srpskom časopisu Svet.

Prikrivanje identiteta

Tamo je oglasila da liječi molitvom i kontakt telefonom. Kada su je supružnici nazvali, lažno se predstavila kao »majka Milenija Milanović iz riječkog manastira«. Shvatila je ubrzo da se radi o neukim i lakovjernim osobama, pa je iskoristila njihovu očajnu želju za izliječenjem i lažno im prikazala da će ih izliječiti i pružiti im spas i sreću molitvom.

Najprije je kroz više telefonskih razgovora s oštećenima lažno prikazivala da će im djeca umrijeti, a potom i lažno obećavala da će spasiti njihove živote, ali da joj za to moraju poslati poklone i novac. Uvjereni da će ona zaista spasiti njihovu djecu od smrti i u stanju naročite prepasti za živote vlastite djece, ali i u uvjerenju da ih ona zaista može izliječiti i spasiti, putem autobusa koji prometuje na relaciji Frankfurt – Rijeka u trideset navrata poslali su goleme torbe s velikom količinom odjevnih i prehrambenih artikala, posteljine, suđa, zlatnog nakita – gotovo sve što su nesretnici stekli za života radom u Njemačkoj.

Slali su oni i omotnice s novcem, ukupno 50 tisuća eura. Torbe je Damnjanović preuzimala na riječkom autobusnom kolodvoru Žabica.Nije optužena za prevare stala na tomu. Od bračnog para je tražila da joj putem službe Western union šalju novac, i to u iznosima od 733,50 eura pa sve do 3.800 eura. No, novac su za nju podizale Koštana G. i Demirane H. koje su joj ga zatim predavale. Cilj je bio prikriti identitet optužene Zorice Damnjanović.

Brbljave »pomoćnice«

Nakon nepunih sedam mjeseci imovinska korist koju je ostvarila prevarom bračnog para iznosila je ukupno tri milijuna i 300 tisuća kuna.

Kada je bračnom paru prekipjelo i kada su shvatili da su opljačkani i nasamareni, u kolovozu 2012. godine su kazneno prijavili prevaranticu koja je negirala kazneno djelo. No, njene »pomoćnice« su ispitane kao svjedokinje i tijekom ispitivanja jasno su i detaljno opisale kako su u više navrata po nalogu okrivljene u različitim bankama i na pošti podizale razne novčane iznose koje su potom na ruke davale optuženoj jer im je ona govorila da je nepismena pa da zbog toga ne može podići novce. Još jedan svjedok ispitan na tužilaštvu potvrdio je da je optuženu vozio na autobusni kolodvor u Rijeku iz Pule i da je preuzimala torbe koje su joj stizale autobusom koji je prometovao iz Njemačke.

Kako je u Labinu zbog istovrsnog kaznenog djela prevare već bila pravomoćno osuđena uvjetnom kaznom – godinu dana zatvora, uvjetno na pet godina – zamjenica općinske državne odvjetnice zatražila je da se opozove ova uvjetna kazna i osudi na bezuvjetnu zatvorsku kaznu u trajanju od jedne godine.

Tužitelj je također zatražio da se zbog ostvarene imovinske koristi kaznenim djelom predloži određivanje privremene mjere radi osiguranja imovinske koristi od okrivljene Zorice Damnjanović tako da se zabrani otuđenje i opterećenje nekretnina kojih je u posjedu u Puli, no prijedlog za određivanje privremene mjere je odbačen na sjednici optužnog sudskog vijeća, s obrazloženjem da je privremena mjera nedopuštena jer ju je postavio tužitelj, a ne oštećenik.

(Novi list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.