Presuda šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne u studenom 2017. – Jabuka.tv

Presuda šestorici bivših dužnosnika Herceg Bosne u studenom 2017.

Posljednja statusna konferencija u slučaju šestorice dužnosnika Herceg Bosne otkrila je tek kako oni nemaju prigovora na pritvor, ni uvjete u kojima se nalaze. Četvorica bivših dužnosnika Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Valentin Ćorić osobno su potvrdili kako nemaju zdravstvenih problema ni drugih prigovora, dok je bila zatvorena za javnost rasprava za vrijeme statusne konferencije oko zdravstvenog biltena dvojice optuženika Milivoja Petkovića i Berislava Pušića, donosi Vecernji.ba. Pušić se nalazi na privremenoj slobodi u Zagrebu.

Sljedeća statusna konferencija u njihovu slučaju održat će se u prosincu ove godine. I tako svaka tri mjeseca do jeseni 2017. godine kada bi se trebala izreći drugostupanjska presuda u ovome predmetu. Do tada će šestorica bivših dužnosnika čekati iza rešetaka Scheveningena. Tužiteljstvo je u njihovome slučaju zatražilo još strože kazne od onih izrečenih u proljeće 2013. godine, dok je obrana šestorice dužnosnika zatražila oslobađanje.

Sve obrane, a osobito bivšeg predsjednika Vlade Hrvatske zajednice Herceg Bosne Jadranka Prlića, inzistirale su na negiranju navoda o postojanju navodnog zajedničkog zločinačkog pothvata (ZZP) oko etničkog čišćenja dijela teritorija BiH od nehrvata te pripajanja Republici Hrvatskoj za što su po navodima optužnice bili povezani državni i vojni vrh hrvatske države.

“Raspravno vijeće je ignoriralo dokaze da je Franjo Tuđman kao predsjednik Hrvatske podržao neovisnost i održivost BiH. On je to učinio prepoznavanjem BiH kao novoosnovane neovisne države, pružanjem vojne i humanitarne pomoći koju su izravno koristili muslimani i dominantne muslimanske vlasti u BiH”, navode odvjetnici Michael Karnavas i Suzana Tomanović, piše Vecernji.ba.

Jedan od najvećih previda prvostupanjskog sudskog vijeća je pogrešno tumačenje dokumenta iz siječnja 1993. godine koji je nazvan ultimatumom oko provedbe mirovnog Vance-Owenova plana o međusobnom razgraničenju. Sud je posve ignorirao dokaze koji pokazuju da su Hrvati u središnjoj Bosni bili u stvarnoj opasnost od Armije BiH, osobito mudžahedina koji su bili povezani s Armijom BiH. Posve su proturječni navodi da je HVO poticao iseljavanje Hrvata iz regije. Tako je navedeno kako je suludo vjerovati da bi HVO protjerivao Hrvate iz Travnika iz regije koja je pripala Hrvatima po mirovnom planu.

U drugostupanjskom postupku Vijećem će predsjedati američki sudac predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Theodor Meron. On je na čelu peteročlanog žalbenoga vijeća u koje je imenovao još trojicu sudaca koji su s njim donijeli pravomoćnu oslobađajuću presudu generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

(Večernji list)


10 komentara

  • Hag pustio Šešelja koji je naređivao klanje i ubijanje tijekom rata, a tako rječima nastavio i kad ga pustiše iz zatvora, dok ove iz Herceg Bosne samo zato što su se borili za ravnopravnost Hrvata u BiH zatvoriše i ne puštaju ih. Vjerojatno će ih pustit kad se država BiH raspadne kao država i vještačka tvorevina te će njih i za to optužiti.

  • Pa mislim da je Prlic vise loseg napravio podpisujuc dejtonski sporazum prodao je cjelu Herceg bosnu i unistio Hercegovacku banku na kraju zar to nije zlocin za jedan narod.

  • Boze prosvjetli one koji pravdu dijele ,da progledaju i puste ljude svojim obiteljima .Seselja pustili a on zdrav provocira .Pravdo gdje si.

    • Od nabrojanih samo je Petković vojnik, ostali su političari. Ipak bi trebali imati jednake šanse za obranu. Svi su oni jako dobro znali što čine, ali su mislili da nikada neće odgovarati. Ovu šprdačinu od sudstva ne smatram nikakvom odgovornošću, jer ovo je politički sud koji i sudi političarima, ne po njihovim (ne)djelima, već po potrebama novog svjetskog poretka. Što si beznačajniji, lakše te ugrade kao klin kojega ne treba vaditi, već vječno ostaješ zaglavljen i žrtvovan u zidu. Na žalost, i moju, i pravde, a najviše ovih uznika, ovi su žrtvovani klinovi da bi neki drugi danas uživali zahvaljujući svojoj susretljivoj kooperativnosti. Pravda ne postoji, već samo postoje interesi koji se slažu. Kako se običan narod koristi za interese političara i stranačke politike, tako su se i ove osobe iskoristile da se složi mozaik po potrebi određenih interesnih skupina, prije svega Amerikanaca i njihovih insteresa. Kako sam osobno bezimeni kamenčić u adezeovu mozaiku, tako su i ovi uznici, bezimeni klinovi, kamenčići ili ljepilo u američkom mozaiku. Njihovom presudom će mo biti osuđeni kao narod i bilo bi dobro da dožive slobodu, bez obzira na njihovu osobnu odgovornost, ukoliko ju naravno imaju, jer ja se ne postavljam u ulogu suca niti tužitelja. Neka im Bog sudi ako imaju krivice, međutim, njihovom osudom i narod postaje svojevrsni osuđenik i dolazimo do kolektivne odgovornosti što je nedopustivo sa stanovišta bilo kakva prava. Ameri se igraju žrtava cjelokupnih naroda o čemu svjedoči Koreja, Vijetnam, Irak, Iran, Libija, Egipat, Sirija, a sve sa ciljem da zadovolje svoje potrebe za jeftinim energentima. Jeste li čuli najnoviju vijest da su Libiji dugovali preko 400 milijardi ondašnjih $ i daleko je jeftinije bilo uništiti Libiju nego joj vraćati novce. Sutra kroz obnovu i instaliranje “podobne” vlade će zaraditi tisuće milijadi $. To vam je demokracija zapada u koju se toliko kunemo i u koju toliko trčimo. Ovaj novi svetski poredak treba energente, nove robove koji će se međusobno ubijati za bilo kakvo radno mjesto, stranačke ljude slijepe poslušnike koji će biti krvotok represivnog sustava za nadziranje svekolikog puka i ti će biti režim na kojem će sve počivati. Da bi srušili represivne režime ponovo će mo se morati međusobno ubijati, a onih 0,001% koji vuku sve konce, biti će nevidljivi očima javnosti, a u stvarnosti to je izvor svih bolesti, to je virus kojega se treba uništiti kako bi ozdravili.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.