Presuda Enveru Buzi za pokolj Hrvata u Uzdolu zakazana za 27. rujna

Iznoseći završnu riječ, Obrana Envera Buze zatražila je na Sudu BiH oslobađajuću presudu i naglasila da nije dokazana odgovornost optuženog za zločine počinjene u selu Uzdol kod Prozora, a Sudsko vijeće je izricanje presude zakazalo za 27. rujna.

Branitelj Ismet Mehić je u završnoj riječi ocijenio da iz dokaza proizlazi da Buza nije zapovjedao snagama za vrijeme akcije u Uzdolu i da nije bio u obvezi poduzeti aktivnosti nakon akcije.

Mehić je kazao da žrtve u Uzdolu nisu imale status civila, osim njih nekoliko, i da je bilo riječ o pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i naoružanim mještanima.

Iz dokaza proizlazi, rekao je, da optuženi nije zapovjedao Prozorskim bataljunom u akciji izvedenoj sa 13. na 14. rujna 1993. godine. Kako je naveo, pripadnici bataljuna su bili pretpočinjeni i njima je zapovijedao Zićro Suljević.

Obrana se osvrnula na planiranje operacije “Neretva 93”, istaknuvši protivljenje Buze da se akcija izvodi preko Uzdola i njegovo razrješenje zbog toga.

Optuženi nije bio u obavezi poduzeti nužne mjere da kazni počinitelje. I da je imao tu obvezu, on to nije mogao učiniti jer su sve žrtve bile odvezene u Hrvatsku, u Split, kazao je Mehić.

Kako je dodao, na zahtjev drugih Buza je zadužio zamjenike i pomoćnike da utvrde pogibije nakon akcije i izvještaj je dostavio nadležnom zapovjedništvu Šestog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH). Napomenuo je da je poslije bila formirana posebna komisija, ali da je njen rad prekinut na zahtjev tadašnjeg načelnika Uprave vojne sigurnosti Jusufa Jašarevića, koji je tražio da se “to ostavi za bolja vremena”.

Branitelj je iznio niz zamjerki na nalaz vještaka Tužiteljstva, navodeći da nije baziran na materijalnim dokazima, da je nedorečen i netočan. Posebno je naglasio da u nalazu nedostaje određeni broj stranica, izrazivši sumnju da su izvučeni dijelovi koji idu u prilog optuženom.

Obrana je navela i da Buza nije optužen po zakonu bivše Jugoslavije koji je bio na snazi u vrijeme kada su djela počinjena, izrazivši čuđenje zbog takvog poteza Tužiteljstva.

Buzi je, kao nekadašnjem zapovjedniku Samostalnog bataljuna Prozor, na teret stavljeno da je propustio poduzeti mjere da počinitelji zločina u Uzdolu budu kažnjeni. Prema optužnici, pripadnici ovog bataljuna su 14. rujna 1993. napali selo Uzdol, i u zaseocima Križ, Zelenike i Raiči ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti.

U svom završnom obraćanju optuženi je istaknuo da “ne postoji naredba kojom on naređuje napadna djelovanja”. Rekao je i da, sve i da je Samostalni bataljun Prozor imao obučene ljude i odgovarajuću opremu, nikada ne bi naredio napad na Uzdol, jer je to “taktička glupost”.

Optuženi je dodao da je nakon “pritisaka iz Šestog korpusa” poduzeo sve što je bilo moguće, ali da nije zapovjedao akcijom i da stoga smatra da nije bio dužan poduzimati daljnje radnje.

Izražavam žaljenje za nevino poginulim, ali se ne osjećam odgovornim, a još manje krivim, kazao je Buza.

Sudsko vijeće zakazalo je izricanje presude za 27. rujna, prenosi BIRN.

(Fena)


3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.