Prepoznajete li ga? Slavi 55. rođendan, a Hrvatskoj je donio neizmjernu sreću

Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije u utorak slavi 55. rođendan.

Čestitara će tijekom dana biti mnoštvo, kako iz rodnoga Livna, tako i iz ostatka svijeta.

Podsjetimo, Zlatko Dalić nogometnu karijeru je započeo u Troglavu 1918. iz Livna, a nakon toga nosio je dresove Hajduka, Dinama iz Vinkovaca, Budućnosti, Veleža i Varteksa.

U Livnu sam rođen, tamo su moji korijeni, obitelj, a rat me zatekao u Mostaru, dok sam bio igrač Veleža. U veljači 1992. vratio sam se u Livno. Bio sam tamo tri mjeseca kao pripadnik HVO-a. Nisu me slali na prvu liniju bojišnice nego sam vozio hranu na položaje. Ta tri mjeseca nisam mogao nikamo iz Livna, svi muškarci imali su vojnu obvezu, rekao je jednom prilikom hrvatski izbornik pa dodao:

Međutim, nakon tri mjeseca ipak su me pustili. Zapovjednik obrane Livna bio je iz Splita i pročitao je u Slobodnoj da trener Hajduka Špaco Poklepović, koji me poznavao još kao juniora, pita: “Gdje je onaj Dalić?”

Luka Modrić i Zlatko Dalić

Zapovjednik me tada pitao bih li išao u Hajduk. Pa kako ne bih?! Dobio sam dozvolu, počeo s Hajdukom trenirati, ali nisam potpisao ugovor, nego se pojavio Anđelko Herjavec i otišao sam u Varteks, prisjetio se Dalić u intervjuu koji je krajem 2017. godine dao Večernjem listu.

Bez supruge bi teško Dalić je od 2004. godine do danas vodio čitav niz klubova, putovao od Albanije do Ujedinjenih Arapskih Emirata, a Hrvatsku je preuzeo 7. listopada 2017. godine. Priču dalje znate, s Vatrenima je ostvario povijesni uspjeh, a uvijek je isticao kako je zapravo supruga Davorka podnijela veliku žrtvu tijekom njegove karijere:

Vjenčali smo se u Varaždinu 1992. godine, okrunili dugu vezu. Ne može nogometaš uspjeti ako nema potporu obitelji, naročito supruge. Ona mora preuzeti velik dio obveza, oko djece, kuće.. Meni se dogodilo da sam otišao od kuće kad su mi djeca bila u pubertetu, i za to vrijeme supruga je bila tu za njih. Bez tog zajedništva, potpore supruge, teško se obitelji sačuvaju, izvedu na pravi put. Znate, muškarci su obično sebični, gledaju samo svoj put, ne gledaju oko sebe, i zato je prisutnost i potpora supruge neophodna.

Zlatko Dalić u Mostaru

U istom je intervju tada rekao i sljedeće:

Rekao sam da je voditi hrvatsku reprezentaciju posao koji sam oduvijek želio i tu mi ambiciju ne može nitko zamjeriti. Naravno da bih volio što dulje ostati na toj poziciji, ali svjestan sam da će me držati rezultati. Ako se oni ne dogode kako sam si ja zacrtao, onda je moj povratak u Aziju neminovnost. E, sad, kada će to biti… ne znam. Ali, moja je najveća trenerska ambicija biti hrvatski izbornik. Mogu biti i trener Reala, ali Hrvatska će uvijek biti broj jedan.

Iako je “s mogućnošću odlaska” govorio još tada, Zlatko Dalić zadržao se još uvijek, četiri godine kasnije na klupi vatrenih. Osvojio je svjetsko srebro, najveći uspjeh hrvatske nacionalne vrste 2018. godine u Rusiji, ili kako ju je on nazvao “Rusiji naših snova”, a sada pred njim stoji novi izazov – plasman na nadolazeći SP u Kataru 2022., u koji vatreni žele ići po obranu titule ili njeno poboljšanje.

(www.jabuka.tv)1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.