Preporuka za čitanje: 13 najzanimljivijih knjiga

Postoji mnogo istinski sjajnih knjiga, toliko da vam može biti teško napraviti izbor. Potražite preporuke knjiga za čitanje, da ne biste izgubili vrijeme, novac, i što je najstrašnije želju za čitanjem. U našem vremenu, mnoga djela mogu imati baš takav efekt. Ako vam se to dogodi, možete propustiti mnogo. Neopisivo mnogo.

Dakle, informirajte se prije nego  izaberete knjige za čitanje. Ne vjerujte ni svim preporukama. Obavezno uzmite u obzir recenzije čitatelja, barem dok ne razvijete svoj ukus. Čak i ako ste istinski knjigoljubac nije loše s vremena na vrijeme pogledati druga mišljenja i preporuke knjiga za čitanje.

Uz par izuzetaka, izostavili smo naslove koji su zastupljeni u osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju. Mnogo kompetentnije preporuke knjiga možete naći na kraju teksta, gdje su renomirani autori izabrali po deset dijela iza 19-og i 20-og stoljeća. Naša preporuka knjiga za čitanje je ustvari popis koji nema apsolutno nikakvih vremenskih, žanrovskih ili drugih ograničenja.

Životinjska farma (Animal farm) i 1984, George Orwell

Usuđujemo se napisati da pobuna životinja na farmi, koja u konačnici rezultira totalitarnim sistemom na čijem je čelu apsolutni vođa- svinja, predstavlja izvjesni uvod u Orvelovu viziju bućnosti prikazanu u 1984.

Orvel prikazuje mračno, monotono postojanje totalitarnog režima. Knjige su napisane za vrijeme Drugog svjetskog rata, i predstavljaju paranoičnu viziju budućnosti. Nažalost, današnje vrijeme u mnogim aspektima daje ovom djelu epitet proročanskog.

Alkemičar (The Alchemist), Paulo Coelho

Alkemičar je knjiga koja je prevedena na preko 60 svjetskih jezika u 150 zemalja (Guinessov rekord). Mladi pastir Santiago, kreće na put u Afriku da ispuni svoju životnu legendu. Na tom putu susreće likove i proživljava događaje koji ga izravno ili neizravno uče čitavom smislu života.

Doslovno svaka stranica knjige obiluje rečenicama koje se mogu uokviriti i postaviti na vidno mjesto da budu svakodnevna inspiracija. Ako bi morali odabrati samo jednu knjigu da imate na polici, ovo djelo je naša preporuka.

Silmarilion, Hurinova djeca, Gospodar prstenova, J.R.R.Tolkien

Da, znamo da ste gledali trilogiju Gospodara prstenova (vjerovatno i Hobbit), ali ne biste vjerovali kako mali dio Tolkinovog svijeta je obuhvaćen filmovima. Da, možete ih čitati zasebno iako su povezane i isprepletene. Da, propustit ćete mnogo ako preskočite ovo samo zato što se ne palite na epsku fantastiku.

Najbolje bi bilo da prvo pročitate Silmarilion, budući da je u ovoj knjizi obuhvaćena čitava povijest Tolkinovog svijeta počevši od samog postanka. Ako se želite držati kronologije, nastavite sa Hurinovom djecom, Hobitom i na kraju trilogijom Gospodara prstena.

Kome zvono zvoni (For Whom the Bell Tolls), Ernest Hemingway

Partizanska borba u Španjolskoj, u kojoj je sudjelovao i sam Hemingway, je toliko vjerno prikazana iz perspektive rova na bojištu da ćete imati osjećaj da ste sami pripadate grupici smještenoj u samo poprište sukoba.

„Nijedan čovjek nije otok, sam po sebi cjelina; svaki je čovjek dio kontinenta, dio zemlje. Ako grudu zemlje odnese more, Europe je manje, kao da je odnelo neki rt, kao da je odnijelo posjed tvojih prijatelja ili tvoj. Smrt ma kog čoveka smanjuje mene, jer ja sam obuhvećen čovječanstvom. Stoga, nikad ne pitaj za kim zvona zvone – ona zvone za tobom…“

Mali princ, Antoine de Saint Exupery

Ova priča za djecu je djelo koje je prožeto univerzalnim životnim porukama, tako jednostavnim i savršenim da ćete je poželjeti periodično čitati tokom čitavog života. Ovo je priča o pilotu čiji se avion srušio u Sahari i njegovom susretu sa dječakom koji tvrdi da je sa drugog planeta.

Ubiti pticu rugalicu (To Kill A Mockingbird), Harper Lee

Iako napisan prije više od pola stoljeća, roman apsolutno aktualizira i problematiku današnjice. Djevojčica Jean-Louise Finch sa nadimkom Skaut, zajedno sa svojim bratom Jeremijem i ocem Atticusom živi na jugu SAD-a. Atticus brani crnca koji je optužen za silovanje bjelkinje.

Roman je osvojio prestižnu nagradu Pulitzer, a po njemu je snimljen i film koji je osvojio Oscara a u kojem glavnu ulogu tumači slavni Gregory Peck.

Norveška šuma, Haruki Murakami

Sve pretpostavke koje ste imali o vrijednim Japancima koji žive po samurajskim principima – zaboravite. Vatanabe je boemski student u Tokiju, koji se sanjareći opija slušajući Boba Dylana i Johna Lenona (po čijoj pjesmi je djelo i nazvano), i čitajući dijela američke književnosti poput Velikog Gatsbija.

Sam Murakami je žestoko kritiziran zbog promicanja američkih vrijednosti na dalekom istoku. Norveška šuma je najkontraverznije i vjerovatno najznačajnije djelo ovog genijalnog japanskog autora.

Serijal Harry Potter, J.K. Rowling

Sedam knjiga (i osam filmova) o mladom čarobnjaku Harry Potteru su vjerovatno najkomercijalniji serijal svih vremena. U principu, kroz čitav serijal se prožima borba između dobra i zla, odnosno između nadarenog mladog čarobnjaka Harrya i najmoćnijeg zlog čarobnjaka Voldermorta.

Nevjerovatno maštoviti prikazi predjela, borbi, i likova ne mogu ostaviti ravnodušnima ni starije ljubitelje knjige.

harry-potter-418108_640
Pošta (Post Office), Charles Bukowski

Čovjek koji je čitav život proveo u kavanama kada je imao novaca, na ulici kada nije, a u oba slučaja maksimalno pijan. Pisao je o svom životu takvom kakav jeste. Do svojih pedesetih godina nije bio poznat, a onda je odjednom postao jedan od najprodavanijih američkih autora.

Čitanje Bukovskog je tako lagano, da ćete se iznenaditi kako brzo prelazite veliki broj stranica. Jednostavno najopuštenije štivo koje ćete imati u rukama. Pisac je značajan dio života proveo radeći kao poštar, a ovo djelo je upravo o događajima iz tog perioda.

Da Vincijev kod (The Da Vinci Code), Dan Brown

Tko se barem jednom u životu nije susreo sa pričama ili tekstovima o čuvenim vitezovima templarima, koji su pronašli „nešto“ zbog čega su vijekovima proganjani od strane crkvenih autoriteta. Ako tome još dodamo misteriozne poruke kroz djela najvećih svjetskih umjetnika i znanstvenika, dobit ćete savršen recept za nenadanu preokupaciju i istraživanje ove misterije. Dan Brown je sve ovo savršeno spakirao kroz zanimljivu priču i doživljaje junaka Roberta Langdona, kojeg u filmskoj ekranizaciji tumači Tom Hanks.

Ako vam se neka od ovih djela čine previše komercijalnima za vaš ukus, pogledajte dvija popisa od deset najboljih knjiga iz 19og i 20og stoljeća, koju su odabrali su slavni britanski i američki autori (Norman Mailer, Ann Patchett, Jonathan Franzen, Claire Messud i Joyce Carol Oates, i drugi).

TOP DESET DJELA 20. stoljeća

Lolita, Vladimir Nabokov
Veliki Gatsby, F. Scott Fitzgerald
U potrazi za izgubljenim vremenom, Marcel Proust
Uliks, James Joyce
Dublinci, James Joyce
Sto godina samoće, Gabriel Garcia Marquez
Krik i bijes, William Faulkner
Svjetionik, Virginia Woolf
Opus djela Flannery O’Connor
Blijeda vatra, Vladimir Nabokov

TOP DESET DJELA 19. stoljeća

Ana Karenjina, Lav Tolstoj
Madame Bovary, Gustave Flaubert
Rat i mir, Lav Tolstoj
Pustolovine Huckleberryja Finna, Mark Twain
Priče Antona Čehova
Middlemarch, George Eliot
Moby Dick, Herman Melville
Velika očekivanja, Charles Dickens
Zločin i kazna, Fjodor Dostojevski
Emma, Jane Austen

Ovaj popis knjiga za čitanje, napravili smo tako da svako može naći neko djelo koje će mu odgovarati. Tematska raznolikost je možda jedini kriterij koji smo poštovali. Većina navedenih knjiga su lagana i zanimljiva belatristika – idealna za godišnji odmor ili dar.

Kao što smo ranije naveli, za kritički podržane knjige, pogledajte popise priznatih autora, ili još bolje uzmite plan i program srednjoškolskih lektira i ne možete pogriješiti.

Možda će vas zanimati i….

Pedeset nijansi čega – Kako je najpoznatiji erotski roman našeg vremena utjecao na čitatelje, književnost i trebate li ga ili ne pročitati…

Krive su zvijezde – Što ćete naučiti čitajući ovu fantastičnu knjigu za mlade…

(www.abcknjiga.com)

Klikni OVDJE i posjeti naš novi kutak LIFE

16 komentara

  • Sve stoji, knjige su odlicne i neke cu i sama procitati, ako nadem vremena 🙂
    Ali mora se reci kako se danas puno vise cita beletristika nego ova nametnuta literatura, a pri tom mislim na lektire i klasike, od kojih nam se svima dize kosa na glavi. istina je da ova danasnja literatura nema tu vrijednost kojom se kite gore nabrojane knjige, ali tko garantira da nakon ihihiii godina i one nece biti na glasu. po meni je glavno da se cita, pa sad svatko po svom nahodenju. dolicnih naslova ima po kisocima i ljudi, 5markica nije bog zna sto, ali vas moze oduseviti ono sto procitate ili barem, odusevite vi nekoga poklonivsi mu knjigu.
    p.s. ako ikad budem predavala u skoli, meni ce potter biti pod obaveznom lektirom 😀 a otkrila sam ga tek u 27-oj godini 😀

  • Moja Čita, moja ne čita, koji klinac da čitam ove dosadne knjige, čitam najljepše citate, njih bar nekad mogu koristiti u stvarnom životu.

  • Čitam svake godine 50-100 knjiga godišnje i tako 50-tak godina. Materijalno sam puni izgubio jer sam to vrijeme mogao iskoristiti za stvaranje “veze” koja bi mi pomogla ne provoditi godine i godine po zavodima za (ne)zapošljavanje, jer lijepa izgovorena riječ, citat, lijepo ponašanje, poznavanje specifičnih specijalističkih znanja vam neće donijeti nikakvu prednost ispred ili iznad “veze”. Donijeće vam jedino spoznaju o mogućnosti da i vi nešto “lijepo” napišete, bez očekivanja da se to nekome svidi, jer to ne pišete za druge već jedino za svoju “dušu”. Tko sa tim bude zadovoljan imati će lijep i ispunjen život, jer na kraju ipak ne možemo pojesti dva ručka već samo jedan ručak, ne možemo spavati na dva kreveta, već je za dobro spavanje i miran san dosta i jogi na zemlji i mir u srcu i duši. Ne živimo da jedemo i lijepo se oblačimo, već jedemo da preživimo i oblačimo se da izbjegnemo sablanost pojavljivanja golotinje i javnosti. Vozilo nam služi kao sredstvo za polazak sa točke A i dolazak na točku B, a ne za pokazivanje i vađenje “masti” drugima, telefon … itd. itd. Znam da se mnogi neće složiti i ja se slažem sa njima da oni imaju pravo iznostiti svoje stavaove isto kao i ja, ali mi nemaju pravo oduzimati mogućnost odabira načina života i nametanja svojim stavova koji odgovaraju njihovim moralnim vrijednostima, jer svi mi ćemo ipak na onaj svijet odnijeti ono što smo i donijeli i dušu koju smo odgajali za ono što dolazi poslije.

  • Posle dolaze crvići pa i nije bitno šta si pročitao. I životinje osjećaju i inteligentne su (nije bitno koliko) pa nitko nije lud da kaže da će nekud osim pod zemlju. Budimo realni, čovjek je životinja kojoj se dogodila neka genetska pogreška, koja ga je pretvorila u parazita i krvnika planeta Zemlje. I to je sve.

  • A gdje je Sidran i ‘Otkup sirove kože’? Genijalna knjiga. ‘Ptice umiru pjevajući’.. Odmah mi naumpadne Richard Ch. Andričeva ‘Nemirna godina’ sa ‘Zekom’ i ‘Titanikom’. I ostale su Ivine čitljive ali su fašističke. I na kraju ‘Kad cvetaju tikve’. Pričao o čovjeku čija je nada rat… i ostvarila mu se.

  • Meni je ovo super samo što neki komentiraju da im se ne sviđa al ne velim da nije to dobro kome što paše i dosta su dobre knjige čitam puno njih i najbolja knjiga mi je harry poter misli malo je ali je meni dobra knjiga i dobra je knjiga ptice umiru

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.