Preminuo Pero iz kultne ”Družbe Pere Kvržice”

U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti u 69. godini preminuo glumac Mladen Vasary.

Bio je glumac posebnog izričaja i mladenačkog duha, od prvog dana bio je vezan za Teatar Ulyses. Igrao je u brojim kazalištima, filmovima i TV serijama, a zavidnu karijeru ostvario je i u inozemstvu.

Rođen je 1954. u Lendavi, diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1976. te završio privatnu školu francuskog glumca Jacquesa Lecoqa u Parizu, poznatog po fizičkom teatru.

Domaća publika najviše ga pamti kao Peru iz dječjeg klasika ”Družba Pere Kvržice” iz 1970. godine, adaptacije istoimenog romana Mate Lovraka.

Nastupao je u više zagrebačkih kazališta, od Teatra &TD, Knapa, Dramskog kazališta Gavella, Kazališta Trešnja, Komedije, ZKM-a, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Splitskom ljetu i posljednjih godina u Teatru Ulysses, piše Gloria.

Pero Kvržica

Boraveći u inozemstvu, glumio je u mnogim engleskim, njemačkim i francuskim kazališnim trupama ostvarivši veći broj uloga u djelima W. Shakespearea, Molièrea, M. de Cervantesa i Aristofana.

Nastupao je na radiju, igrao u filmovima i TV serijama te predavao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Nažalost bolest je bila jača i odnijela je još jednog kazališnog i filmskog velikana i uvelike osiromašila hrvatsku kulturnu scenu.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.