Preminuo Mustafa Nadarević – Jabuka.tv

Preminuo Mustafa Nadarević

Mustafa Nadarević poznati bh. glumac preminuo je u 77. godini nakon duge borbe s teškom bolešću.

Vijest o njegovoj smrti potvrdio je glumac Moamer Kasumović za portal Radiosarajevo.ba.

Dijagnosticiran mu je bio rak pluća, nedavno je otpušten iz bolnice i bio je u kući u Zagrebu, a kako su pisali mediji nije izlazio iz kuće zbog epidemiološke situacije.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine.

Iako je živio i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, najveći dio života proveo je u Zagrebu.

Kazališnu karijeru započeo je u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u tom gradu. Velike uloge je prvo dobio u domaći kazališnim komadima – Bogdan u “Hvarkinji”, Pomet u “Dundi Maroju”, Miletić u “Ostavci”, Leon u “Gospodi Glembajevima”. Njegov talent ubrzo su prepoznali i vani pa je dobio glavnu ulogu u predstavi “Lorenzaccio”.

Osim toga glumio je Cyranoa, Figara i M. P. Murphyja u velikim predstavama. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama.

U filmu “Otac na službenom putu” Emira Kusturice 1985. godine istaknuo se ulogom Zijaha. Zatim su uslijedili filmovi “Već viđeno” Gorana Markovića 1987. godine, “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka 1988. godine, pa “Kuduz”, “Gluvi barut”, “Praznik u Sarajevu”, “Puška za uspavljivanje”, “Ničija zemlja”, “Gori vatra”, “Nafaka” i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen normalan” koja je snimana od 2007. do 2016. godine.

Kao redatelj je debitirao 1992. godine s predstavom “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – “Balkanski špijun” Dušana Kovačevića, “Zabune” Alana Ayckbourna u Satiričnom kazalištu Kerempuh, “Hasanaginica” Milana Ogrizovića u Hrvatskom narodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

(www.jabuka.tv | Foto: Cropix)