Preminuo mons. dr. Tomislav Ivančić, utemeljitelj hagioterapije

Svećenik Zagrebačke nadbiskupije, mons. dr. Tomislav Ivančić umro je u petak u 79. godini života i 51. godini svećeništva, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Tomislav Ivančić rođen je 30. studenoga 1938. u Davoru u Župi Marije Kraljice i sv. Jurja mučenika, od oca Đure i majke Marije r. Gelemanović.

Godine 1960. stupa u Bogoslovno sjemenište u Zagrebu, a nakon šest semestara na Katoličkom bogoslovnom fakultetu odlazi na studij u Rim.

Godine 1966. Tomislav Ivančić zaređen je za svećenika, a godinu dana kasnije postiže licencijat, da bi 1971. doktorirao u Rimu na Katedri fundamentalne teologije s disertacijom: “Nereligiozno kršćanstvo kod Dietricha Bonhoeffera”.

Iste godine postaje asistent pri Katedri fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1998. imenovan je dekanom toga fakulteta. Za rektora Zagrebačkoga sveučilišta Ivančić je izabran 2001., a od 2010. je professor emeritus.

Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić imenuje ga 1983. kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga, a Sveti Otac Benedikt XVI. imenuje ga monsinjorom 2010. Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 2004. članom Međunarodne teološke komisije, a na drugi mandat iste komisije, 2009., potvrdio ga je papa Benedikt XVI.

Za cjelokupni istraživački teološki i filozofski rad, prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, odlikovao ga je najvišim priznanjem za znanstveni rad – redom Danice hrvatske, medaljom Ruđera Boškovića. Utemeljitelj je Zajednice Molitva i Riječ i Centra za duhovnu pomoć.

Tomislav Ivančić utemeljitelj je hagioterapije, izvornoga hrvatskoga modela istraživanja i terapijskoga djelovanja na području čovjekove duhovne dimenzije koja je proširena po Hrvatskoj, ali i u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Belgiji, Švicarskoj i Italiji.

Ivančić je napisao više desetaka knjiga, od kojih je gotovo pola prevedeno na strane jezike, a nekoliko ih je izdano samo na stranim jezicima. Član je Društva hrvatskih književnih prevoditelja. Urednik je i suradnik u većem broju domaćih i stranih katoličkih časopisa. Utemeljitelj je nakladničke kuće Teovizija.

(Hina)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.