Preminuo legendarni NBA košarkaš hrvatskog podrijetla

Boston Celticsi objavili su da je njihov legendarni košarkaš John Havlicek preminuo u 80. godini života.

John Havlicek je godinama bolovao od Parkinsonove bolesti. Popularni “Hondo” kako su ga zvali bio je utjelovljenje svega što su Boston Celticsi predstavljali. Čovjek koji je odrastao u teškoj neimaštini, ostao je isti i kada se obogatio i proslavio.

“Hondo” je čak osam puta osvajao naslov NBA prvaka, naravno svaki put sa Celticsima. Samo su legendarni Bill Russel sa 11 i Sam Jones sa 10 naslova bolji od njega u toj kategoriji. Sva trojica su sve naslove osvojili u legendarnim Celticsima.

Havlicek je 1962. godine kao sedmi pick drafta došao u Celticse iz Ohio Statea, gdje je dvije godine ranije osvojio NCAA naslov.

Već je prije dolaska u Boston imao pedigre pobjednika baš zbog tog sveučilišnog naslova, ali ono što je napravio u Celticsima je zaista nevjerojatno.

U povijesti Celticsa nitko nije zabio više koševa i nitko nije odigrao više utakmica, a drugi je u broju asistencija te peti u broju skokova.

Havlicek je 1974. bio MVP finala, 13 puta uzastopce biran je u All-Star momčad, a i jedan je od samo deset igrača u povijesti lige koji su bili barem osam puta birani u idealnu momčad NBA lige i u najbolju obrambenu momčad, prenosi Sport klub.

Evo i jedne rečenice koja najbolje opisuje koliko je teško djetinjstvo imao Havlicek:

Djetinstvo je bilo teško, recimo druga djeca su imala bickle, a ja nisam. Da bih se mogao igrati sa njima dok su oni vozili ja sam trčao za njima. Hehe tako sam stekao čuvenu fizičku izdržljivost.

Inače, John Havlicek je hrvatskog podrijetla, otac mu je Čeh, a majka Hrvatica,.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.