Preminuo jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara iz Posušja

Jedan od najpoznatijih hrvatskih psihijatara, prof. dr. Vlado Jukić, dugogodišnji ravnatelj Psihijatrijske klinike Vrapče, preminuo je u nedjelju u Zagrebu.

Tijekom svoga života ostvario je najviša stručna i znanstvena dostignuća te je obnašao brojne visoke funkcije. Dobitnik je niza nagrada i odlikovanja.

“Obavještavamo hrvatsku javnost da je u nedjelju, 3. ožujka 2019. godine u Zagrebu nakon teške bolesti preminuo dugogodišnji ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, velikan hrvatske psihijatrije prof.dr.sc. Vlado Jukić.

Prof. dr. sc. Vlado Jukić rođen je 23. lipnja 1951. godine u Posušju, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1976. godine. Tijekom svog života ostvario je najviša stručna i znanstvena dostignuća te je obnašao brojne visoke funkcije. Dobitnik je niza nagrada i odlikovanja. Kao osoba iznimno širokih obzora i interesa, u potpunosti predan svome zvanju utjecao je ne samo na položaj i mjesto suvremene hrvatske psihijatrije, već je svojim radom zadužio i širu društvenu zajednicu.

Bio je neumoran borac za prava osoba s duševnim smetnjama i pokretač ideje o proglašenju Dana prava osoba s duševnim smetnjama. Unatoč svemu tome, prof.dr.sc. Vlado Jukić ostat će upamćen kao zasigurno najuspješniji i najdugovječniji ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče. Njegovom smrću završava jedno značajno razdoblje hrvatske psihijatrije u kojoj je prof. Jukić ostavio neizbrisiv trag”, stoji u priopćenju Psihijatrijske bolnice Vrapče, prenosi Vecernji.hr.

(www.jabuka.tv)