Preminuo general Đuro Dečak

U petak ujutro nakon duge i teške bolesti preminuo je general Đuro Dečak.

General Đuro Dečak rođen je 18. siječnja 1952. u Gradini kod Virovitice. Završio je Višu ekonomsku školu u Osijeku.

Jedan je od osnivača HDZ-a u Virovitici, a bio je i saborski zastupnik od 2000. do 2003. godine.

Đuru Dečaka kontraobavještajna služba bivše JNA (KOS) uhitila je zajedno s još dvojicom Virovitičana 24. siječnja 1991. zbog krijumčarenja oružja te pokušaja organiziranja oružane pobune protiv SFRJ. Četiri mjeseca je bio u zagrebačkom vojnom zatvoru u Gajevoj ulici. Osuđen je bio na tri godine, ali je uskoro pušten na slobodu, piše Dnevnik.hr

Nakon toga postaje časnik Hrvatske vojske. Organizirao je dragovoljce za obranu, a bio je i zapovjednik pakračkog sektora te 127. virovitičke brigade. Godine 1992. postaje načelnik II. Zbornog područja Đakovo.

Prvi put je u Sabor izabran 1992. godine, ali svoje mjesto prepušta drugima zbog aktivne vojne službe. Ponovno je izabran za saborskog zastupnika 2000. godine.

Bio je predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane. Dugo godina je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske, predsjednik Zoran Milanović odlikovao ga je u siječnju 2021. godine Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

(www.jabuka.tv)