Preminuo fra Vendelin Karačić

Fra Vendelin Karačić preminuo je u svojoj 78. godini života nakon kraće bolesti.

Sv. misa zadušnica slavit će se u crkvi Uznesenja BDM na Širokom Brijegu, u petak 30. listopada 2020. u 14,00 sati, a potom sprovodni obredi i ukop na groblju Mekovac na Širokom Brijegu.

Fra Vendelin Karačić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, esejist, likovni kritičar, pjesnik, rodio se u Gornjem Crnču općina Široki Brijeg 18. studenoga 1942. godine. Gimnaziju je pohađao u Zadru i Visokom. Maturirao 1961. godine u Dubrovniku. Teologiju studirao u Sarajevu i Ljubljani.

Za svećenika je zaređen 9. srpnja 1967. godine u Sarajevu. Službovao je na Širokom Brijegu, Zagrebu, Mostaru i Drinovcima.

Od 1990. živio i radio na Širokom Brijegu.

Bio je voditelj umjetničkog programa Franjevačke galerije.

Na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu predavao je filozofiju umjetnosti od 1997. – 2013. godine. Pisao je eseje i kritike. Bavio se novinarstvom i surađivao je s više listova i časopisa.

Bio je član uredništva časopisa “Svjetlo riječi”, uredio je više zbornika i drugih publikacija. Do 2013. bio je glavni urednik časopisa za znanost, kulturu i umjetnost, “Akademija”.

Objavljene knjige:

  • Dosjetke i šale s mirisom tamjana (koautor fra Lucijan Kordić), Zagreb, 1996.
  • Svjedočanstva vremena (zbirka eseja), Široki Brijeg – Zagreb, 1998.
  • Šale i bacanije u sjeni zvonika, Široki Brijeg, 2000.,
  • Likovna monografija fra Mirko Ćosić, Široki Brijeg – Mostar, 2004.
  • Smiješnice i doskočice, zbirka šala, Široki Brijeg 2008.
  • Odjeci, zbirka pjesama, MH i Franjevačka galerija Široki Brijeg, Zagreb, 2012.
  • Slikopisi u kamenu, zbirka pjesama, MH i Franjevačka galerija Široki Brijeg, Široki Brijeg, 2012.
  • Lav i mrav, zbirka pjesama za djecu, u cijelosti popraćena slikovnim prilozima Josipa Mijaića, Franjevačka galerija Široki Brijeg, 2013.
  • Neograđeni vrta, zbirka pjesama, Briješki pleter, Udruga za očuvanje i promicanje kulturnog prirodnog blaga, Široki Brijeg, 2013.

U mladosti je objavio petnaestak lirskih pjesama u crkvenim listovima i časopisima (Marulić, Crkva na kamenu, Kršni zavičaj…).

Izradio je nacrte vitraja za crkve u Čapljini, Ljubuškom, Turčinovićima, Crnču, Š. Brijegu (sakristija), te u Mostaru (koji su uništeni). Povremeno je slikao. Autor je dvadesetak spomenika braniteljima i ratnim žrtvama.

(www.jabuka.tv)


46 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.