Preminuo Đelo Jusić, velikan hrvatske glazbene scene

U 81. godini preminuo je Đelo Jusić, hrvatski  skladatelj, gitarist, aranžer i dirigent.

Vijest o smrti velikana hrvatske glazbene scene objavio je na svom profilu na Facebooku njegov sin Đelo Jusić mlađi, koji se od oca oprostio uz njegovu pjesmu “Lula starog kapetana“.

Đelo Jusić najpoznatiji je po brojnim velikim domaćim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe.

Godine 1961. utemeljio je vokalno-instrumentalni sastav ”Dubrovačke trubadure”. Njegova glazbena djela izvodili su brojni domaći izvođači, među kojima su Tereza Kesovija, Oliver Dragojević, Ibrica Jusić, Frano Lasić, Ivo Pattiera, Milo Hrnić i mnogi drugi.

Zabilježio je brojne uspjehe na Splitskom i Zagrebačkom festivalu sa skladbama “Dalmatinski lero”, “Zapjevajmo prijatelji”, “Mladosti, moja lijepa radosti”, “Volim te, budalo mala”, “Zagrljeni”, “La musica di notte”, “Stare ljubavi”, “Sinoć sam htjela” i druge, piše Večernji.hr.

Kao dirigent Đelo Jusić nastupao je na najpoznatijim koncertnim pozornicama, a njegov skladateljski rad proteže se i na orkestralnu (suita Dubrovački kantuni), vokalno-instrumentalnu (oratorij De civitate libertatis veritas), scensku (mjuzikl Dundo Maroje), filmsku i televizijsku glazbu (Zlatna arena za glazbu u filmu Dubrovački suton, 1999.). Snimio je i nekoliko CD-ova s dubrovačkim klapama Ragusa i Maestral. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.