Preminuo “Coco” Schuman, glazbenik koji je preživio nacističke logore

“Coco” Schumann, jazz gitarist koji je preživio nacističke logore preminuo je u ponedjeljak u Berlinu u 93. godini, objavila je njegova diskografska kuća Trikont. Pravim imenom Heinz Jakob Schumann, taj je umjetnik preživio nacističke koncentracijske logore prije nego se nakon Drugog svjetskog rata vratio glazbenoj karijeri.

Schumann, čiji je život dostojan pravog romana, proslavio se kao mladi glazbenik na berlinskoj ‘underground’ jazz i swing sceni 30-ih godina prošlog stoljeća. Sin njemačkog kršćanina koji se preobratio na judaizam i njemačke Židovke, uhićen je 1943. nakon saznanja o njegovom podrijetlu i odveden u koncentracijski logor Theresienstadt, u Sudetima u tadašnjoj okupiranoj Čehoslovačkoj.

Tamo je svirao u bendu poznatom kao “Ghetto Swingers”, da bi u rujnu 1944. završio u Auschwitzu. U tom je logoru s ostalim muzičarima svirao čuvarima i upraviteljima logora. “Kada sam svirao sve bih zaboravio. Zaboravio bih žutu zvijezdu na prsima, zidove geta i glad”, prisjećao se Shumann prije desetak godina u razgovoru za Le Monde.

Nakon rata emigrirao je u Australiju s obitelji, ali se nakon četiri godine vratio u Berlin i ponovo pokrenuo glazbenu karijeru. Bio je jedan od prvih koji je u Njemačkoj svirao na električnoj gitari, a koncerti njegovog “Kvarteta Coco Schumann” bili su vrlo posjećeni.

Godine 1997. objavio je knjigu sjećanja “Ghetto Swinger” koja je 2012. u Hamburgu postavljena kao mujzikl.

(Hina)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.